StoryEditor

Hrbáček: S gangom nič nemám

26.06.2007, 00:00

V kauze policajného gangu, ktorý mal prepadávať ľudí, lúpiť či unášať rukojemníkov, sa objavilo ďalšie zaujímavé meno. Jeden z jeho členov mal vypovedať, že s gangom mal spolupracovať podnikateľ a bývalý funkcionár SIS Michal Hrbáček. HN to potvrdili vysoko postavené zdroje z polície a prokuratúry. Polícia tieto informácie preveruje.
Hrbáček bol obvinený v neskôr amnestovanej kauze zavlečenia exprezidentovho syna Michala Kováča, jeho meno sa tiež objavilo na medializovanom zozname ľudí, ktorí mali byť údajne zavraždení v súvislosti s kauzou Rašelina Quido. Hrbáček vylučuje, že by s policajným gangom mal niečo spoločné. "Môžem sa len domnievať, že niekto má záujem moju osobu do niečoho zatiahnuť," povedal pre HN.
Z výpovede exkukláča
O Hrbáčkovi mal vo svojej výpovedi hovoriť bývalý kukláč Juraj Rozsík, ktorý si už odpykáva trest za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka v Polomke -- 8,5-ročný trest dostal na základe dohody o vine a treste s prokurátorom aj vďaka výpovedi proti policajnému gangu. "Viem o tom, že Juraj Rozsík spomenul vo výpovedi proti tomuto policajnému gangu aj meno Michal Hrbáček," povedal pre HN bývalý detektív z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, ktorý chcel zostať v anonymite. Nebudeme sa k tomu vyjadrovať -- zneli zhodné reakcie policajného hovorcu Martina Korcha a námestníka Generálnej prokuratúry Ctibora Koštála.
Advokát: Asi to spomenul
Rozsíkov advokát Vladimír Fraňo sa k výpovedi svojho klienta a osobe Michala Hrbáčka vyjadril veľmi opatrne. "Asi tam to meno spomenul a ako sa snažil mi o tom rozprávať, tak som ho zastavil, že o tom nechcem nič vedieť. Viem asi kde to siaha, no sú to veľmi závažné veci." Ďalší z advokátov Juraj Trokan, ktorý v kauze obhajuje bývalého kukláča z Trenčína Ľubomíra K., tvrdí, že nebol pri všetkých Rozsíkových výpovediach. "Pri tej konkrétnej výpovedi som nebol, ja ju ani nepopieram, ani nepotvrdzujem."
Kto je Michal Hrbáček
-- Podľa obžaloby zverejnenej na internete bol obvinený v kauze zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, prípad bol amnestovaný.
-- V SIS, ktorú viedol Ivan Lexa, pracoval ako šéf odboru špeciálnych operácií.
-- V roku 2005 bol v predstavenstve firmy Slovglass spolu aj s Miroslavom J., ktorého meno figuruje v kauze policajného gangu.
-- Mal byť údajne jednou z obetí plánovaných vrážd v súvislosti s firmou Rašelina Quido, ktorú vlastnil Tobiáš L. Zavraždený mal byť údajne aj podnikateľ Braňo Prieložný, ktorého firma vlastnila 100-miliónovú pohľadávku voči Rašeline Quido. Hrbáček robil Prieložnému konzultanta. Z plánovania vrážd je obvinený práve Tobiáš L.
-- Exminister spravodlivosti Ján Čarnogurský Hrbáčkovi poskytoval právne služby, Čarnogurského syn (tiež advokát) sa s ním priatelí, mali aj spoločné podnikateľské aktivity.
Zdroj: hn

Prípady policajného gangu
Polícia zatiaľ odhalila tri skutky, ktoré mal spáchať policajný gang. V roku 2004 mali prepadnúť advokáta Jána Smetanu. O dva roky neskôr to zopakovali s otcom futbalistu Vratislava Greška. Prsty mali mať aj v únose 10-ročnej dcéry trnavského podnikateľa, ktorý im musel zaplatiť 10-miliónové výkupné. "Mňa sa nevypytujte na nič, majte sa dobre a v živote mi nevolajte," povedal podnikateľ HN. Reagovať nemal chuť ani podnikateľ Ján K. z Bánoviec nad Bebravou, ktorého mali páchatelia v kuklách prepadnúť vo vlastnom dome, zviazať, zbiť a okradnúť. "Pre mňa je to uzavretá záležitosť. Už sa k tomu nebudem vracať ani vyjadrovať." Rovnako sa o prípade nechce baviť ani podnikateľka z Trenčína. Tú v roku 2002 v noci prepadli muži v kuklách a aj s dcérou uniesli -- za jej vrátenie mala vyplatiť taktiež 10 miliónov korún. Priznala, že ju polícia už kontaktovala, no z obáv, že ešte nie sú zadržaní všetci páchatelia, nemala záujem o tom hovoriť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 13:16