StoryEditor

Európania sledujú kultúru najčastejšie v televízii a rozhlase

30.10.2007, 15:52
Autor:
SITASITA

Viac ako tri štvrtiny populácie európskej "dvadsaťsedmičky" si za posledných dvanásť mesiacov v televízii pozrelo alebo v rozhlase vypočulo kultúrny program. Vyplýva to z štúdie The Cultural Economy and Cultural Activities In The EU27, ktorú zverejnil Eurostat. Väčšina ostatných kultúrnych aktivít pritom okrem navštevovania historických monumentov, ktoré obľubuje 54 percent Európanov a kín s 51 percentami, zostala v úzadí. Múzeá a galérie navštevuje priemerne 41 percent populácie, kým koncerty 37 percent, verejné knižnice 35 percent a divadlo 32 percent. Menej než 20 percent ľudí bolo za posledných dvanásť mesiacov na balete a 18 percent na opere.
Z jednotlivých krajín sledovali najčastejšie kultúrny program v televízii alebo v rozhlase Estónčania (93 percent). Na druhom mieste sa umiestnilo Slovensko (92 percent), za ktorým nasledovali Litva a Lotyšsko (90 percent). Najhoršie v tomto smere dopadli Rakúšania, z ktorých sa takýmto spôsobom venovalo kultúre 58 percent. Slováci sa s 80 percentami takisto umiestnili aj v prvej európskej desiatke čitateľov kníh. Dostali sa pred nich Švédi (87 percent), Holanďania (84 percent), Dáni (83 percent), Česi, Briti (82 percent) a Nemci (81 percent). Za uplynulý rok najmenej čítali obyvatelia Malty (45 percent).
Najväčší fanúšikovia návštev pamiatok sú v Dánsku (76 percent). Slovensko sa so 64 percentami zmestilo do európskeho priemeru. V Dánsku majú takisto úspech aj múzeá a galérie, ktoré za posledných dvanásť mesiacov navštívilo 65 percent obyvateľov. Slováci sa dostali so 40 percentami o jedno percento pod priemer. Koncerty sú najviac obľúbené v Estónsku (62 percent), kým najmenej v Grécku s 21 percentami. V krajine spod Tatier chodí na takéto podujatia 37 percent fanúšikov.
Verejné knižnice sú najviac obľúbené v severských štátoch Fínsko (72 percent) a Švédsko (70 percent). Slovensko prekročilo európsky priemer (37 percent) o sedem percent. Do divadla chodia najviac Holanďania (58 percent). Na opačnom konci tabuľky sa umiestnili Poliaci. Slovensko sa s 37 percentami zaradilo do ľahkého nadpriemeru. Dvadsaťosem percent ľudí bolo v priebehu roku na balete alebo opere na Malte. Slováci sa so 16 percentami ocitli dve percentá pod priemerom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 23:10