StoryEditor

Dzurindova SDKÚ ostane v uliciach osamotená

09.12.2007, 23:00
Opozičná SDKÚ-DS zostane v pouličných protivládnych protestoch, ktoré avizovala na tento týždeň, osamotená. Napriek tomu, že počítajú aj s pomocou ďalších opozičných strán, SMK aj KDH avizujú, že sa na takomto verejnom zhromaždení nezúčastnia.

Ulice bez SMK a KDH
SMK do ulíc nepôjde - nevidí dôvod na to, aby situáciu radikalizovali. "Sme pripravení viesť jednoznačne vyhranený, fundovaný dialóg v politických a odborných otázkach, ale na pôde parlamentu," vyhlásil po víkendovej Republikovej rade SMK predseda strany Pál Csáky. Nepovažuje za najvhodnejší spôsob informovať verejnosť na uliciach v predvianočnom čase. Aj podľa poslanca KDH Pavla Abrhana to nemá dostatočný efekt. "Naším prvoradým cieľom je venovať sa prebiehajúcej parlamentnej schôdzi." Podľa neho sa dajú použiť iné, vhodnejšie metódy politickej práce.

Strana Mikuláša Dzurindu ohlásila, že bude organizovať verejné zhromaždenia a rozposielať ľuďom letáky, ešte vo štvrtok na schôdzi parlamentu, na ktorej chcela vysloviť nedôveru premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Odchodom z rokovacej sály celá opozícia protestovala proti zvolaniu schôdze na večerný termín. Koalícia napriek tomu hlasovala a nedôveru premiérovi odmietla.

Chcú tvarovať mienku
SDKÚ-DS zatiaľ nemá naplánované konkrétne akcie. Podľa poslanca SDKÚ Ivana Štefanca chcú verejnosti predostrieť najmä porušovanie rokovacieho poriadku, z ktorého obviňuje vedenie parlamentu, ale aj množstvo prešľapov vlády - vrátane situácie na Slovenskom pozemkovom fonde, kauzu vinice premiéra Roberta Fica, ale aj to, prečo stále nevysvetlil, ako zaplatil za byt od spoločnosti Ikores. "Máme záujem tvarovať verejnú mienku," hovorí Štefanec. Očakáva tiež, že sa k nim pripoja aj ostatné opozičné strany.

Fico sa nebojí
Fico označil ohlásené aktivity SDKÚ-DS za zastrašovanie. "Nenecháme sa zastrašiť demonštráciami a pouličnými nepokojmi, ktoré chce vyvolať opozícia." Toto konanie prirovnal k aktivitám maďarského Fideszu. "Nedopustíme, aby nám tu nejakí poloblázni pobehovali po uliciach, rozbíjali autá a demonštrovali ako v Maďarsku." Fico tvrdí, že opozícia zbabelo ušla zo schôdze k jeho odvolaniu, ktorú sama zvolala, lebo nemá argumenty. Takouto aktivitou sa opozícia len znemožní - pridáva sa tiež politológ Peter Horváth. "Je to absolútne kontraproduktívne. V zime sa nechodí do ulíc. Je to naháňanie niečoho, čo platilo kedysi," povedal pre HN. Šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda má podľa neho ďalší deficit. "Objavia sa známe tváre ako Dzurinda, ktoré majú viac odporcov, ako prívržencov."

SMK chce opäť odvolať Fica
Líder SMK Pál Csáky v sobotu potvrdil, že opozícia v druhej polovici januára opätovne podá návrh na zvolanie schôdze o odvolaní premiéra Fica. "Chceme to však urobiť v takom čase, aby sa to neprekrývalo s riadnym zasadnutím parlamentu. Predtým ešte budeme musieť celú záležitosť prerokovať s opozičnými partnermi."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:03