StoryEditor

Násobilka? Veď to je primitívne

09.01.2008, 23:00

Vojdeme do triedy Základnej školy pre mimoriadne nadané deti v Bratislave a hneď prvý nádych nás vráti do detstva. Z nostalgie ma vytrhnú poznámky detí. "Veď to je primitívne!" vykríkne čiernovlasý chlapček v poslednej lavici. Riaditeľka školy Jolana Laznibatová sa pýta tretiaka Jakuba, čo sa mu zdá byť také jednoduché. "Predsa násobilka," znie vzhľadom na Jakubov vek na prvý pohľad zarážajúca odpoveď. Zaujať deti s mimoriadne vysokým intelektom nie je jednoduché. Pozorujeme to aj pri učiteľke, ktorá má čo robiť, aby ich zamestnala. Neustále otázky a ruky stále hore! Pani učiteľka však vymyslela kreatívnu hru pre počítanie príkladov.
Matematika s plastelínou
Deti musia z plastelíny vymodelovať čísla a vytvoriť z nich príklad. Učiteľka z lavice vyvolá malé dievčatko a zaviaže mu oči šatkou. Zatočí a privedie k náhodnému príkladu spolužiaka. "Aké je to číslo? Teda, aký bude výsledok?" pýta sa dievčatka. Odpovedá správne. Nasleduje zaslúžený potlesk. "Pani učiteľka, teraz vyber mňa," zatyká učiteľke ďalšie dieťa. Riaditeľka vysvetľuje, že žiaci si s učiteľmi tykajú, lebo sú rovnocenní partneri. "Tu sú učitelia v pozícii, že nielen oni majú pravdu. Žiaci majú právo vyjadriť svoj názor i vysloviť argumenty." Rovnocennosť panuje aj medzi deťmi - v triedach nie sú zaradené len podľa veku, ale aj podľa svojich intelektuálnych schopností. Laznibatová tvrdí, že práve vďaka tomu neexistuje u nich na škole šikana. "Našou formou vyučovania odpadá stres, ktorý je v bežných školách. Deti nie sú pod nátlakom a nemajú v sebe potlačenú agresivitu, ktorú by si vybíjali na rovesníkoch." Práve naopak, na škole vznikajú podľa jej slov skutočné priateľstvá.
V triede na koberci
Vyučovanie na škole pre mimoriadne nadané deti neprebieha tak ako v bežných školách. Ráno o ôsmej deti začínajú deň s "rannou komunitou". Je to čas, keď sa rozprávajú, hrajú, a tým otvárajú učenie. Rozdiel je aj v učebniciach, ktoré si škola vytvára sama, v podávaní učiva a, samozrejme, i v náročnosti. Keď vstúpite do ľubovoľnej z tried na prvom stupni tejto základnej školy, prvé čo vám udrie do očí, sú deti na zemi. Nesedia disciplinovane a mlčky v laviciach, ale voľne sa pohybujú alebo ležia na kobercoch. V triedach je neustály ruch aktívne sa zapájajúcich detí. Zásluhy na projekte vzdelávania mimoriadne nadaných detí má Laznibatová, ktorá ho celý vypracovala. Dnes podľa neho fungujú aj ďalšie triedy v 27 mestách Slovenska. "Ani Európska únia nemá program pre mimoriadne nadané deti. Česi až žasnú údivom, keď vidia náš už dlhoročne zabehnutý systém," hovorí Laznibatová.
Malí Einsteinovia
Ak si myslíte, že je vaše dieťa mimoriadne nadané, tak ho do špeciálnej školy môžete prihlásiť už teraz. Prijatie na školu však závisí od psychologických testov, ktoré musí absolvovať. Školné sa neplatí. "Keď majú rodičia pochybnosti, je dobré prísť na deň otvorených dverí, ktorý bude 24. januára. Rodičia majú možnosť spozorovať, či aj to ich dieťa dáva podobné otázky ako naši žiaci, či sa tiež zaujíma napríklad o dinosaury, kontinenty atď.," vysvetľuje Laznibatová. Ak sa vaše dieťa v škole nudí, lebo učivo má už "dávno v malíčku", tak je to impulz na uvažovanie nad školou pre mimoriadne nadané deti. Veď aj malý Einstein bol v detstve "problémovým dieťaťom z nudy".


Prečítajte si aj:
Odklad nie je prehra

Minirozhovor s detskou psychologičkou Vierou Sakmárovou

Ako sa rodičia dozvedia, že dieťa ešte nezvládne nároky základnej školy?
V prvom rade by sa mal rodič čo najviac informovať v materskej škole – ako sa dieťa správa v kolektíve, aké má zručnosti. Učiteľky sú vedené k tomu rozpoznať deti zrelé do školy. Ak učiteľka odporučí rozhovor so psychológom alebo komplexné vyšetrenie školskej zrelosti, rodič by to mal rešpektovať. Rizikové sú deti narodené v letných mesiacoch, zvlášť chlapci – tam treba odklad dôkladne zvážiť.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Balet s písmenkami. Keď žiaci pri čítaní z tabule tancujú

„Zajo robí bubliny“ – čítajú prváčikovia Základnej školy v Pustých Úľanoch a súčasne zľahka tancujú. Znie to možno čudne, no vyzerá krásne. Každé písmenko prečítané z tabule sprevádza jeden ľahký pohyb rukami – pri celej vete to vyzerá ako ladné „baletenie“. Takto to miestnych prváčikov naučila mladá učiteľka Enika Hakszerová. „Sú to praktiky z alternatívnej pedagogiky,“ vysvetľuje pre HN. Riaditeľ školy, ktorú navštevuje 27 prváčikov, Ondrej Burek, na ňu nedá dopustiť. „Táto pani učiteľka sa stále samostatne vzdeláva. Chodí na rôzne kurzy a semináre do zahraničia.“

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Anketa: Podľa čoho ste vybrali základnú školu pre svoje dieťa?

Pavol Frešo, poslanec SDKÚ-DS
Dcérku nám pred dvoma rokmi psychológ a riaditeľka v škôlke navrhli zapísať do Základnej školy pre mimoriadne nadané deti v Bratislave. Tento rok zapisujme do prvého ročníka syna Oskara. Sme spokojní, ako sa dcérke v škole darí a boli by sme radi, keby súrodenci chodili do školy spolu. Čakáme na výsledky psychologických testov.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Je z čoho vyberať

Rodičia, ktorí hľadajú školu pre budúceho prváčika majú z čoho vyberať. Podľa verejných databáz Ústavu informácií a prognóz školstva je na Slovensku 2555 základných škôl. Zriaďovateľom najväčšieho počtu škôl je samospráva – mestá a obce. Pod jeho patronátom funguje 2112 škôl. Cirkev založila 112 škôl. Aktívny je aj súkromný sektor. Z jeho inciatívy vzniklo 31 škôl.
Celkový počet škôl na Slovensku je posledných dvadsať rokov stabilizovaný. Od roku 1989, keď ich bolo približne 2300, počet základných škôl stúpol o viac než dve stovky. V posledných rokoch ich počet postupne klesá.

Celý článok >>

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 20:45