StoryEditor

Dvanásteho augusta oslávia mladí ľudia Medzinárodný deň mládeže

04.08.2007, 12:27
Autor:
TASRTASR

Už na budúci týždeň 12. augusta oslávia mladí na celom svete Medzinárodný deň mládeže (MDM), ktorého nosnou témou je tento rok je participácia mládeže.

Podľa Rady mládeže Slovenska existuje nespočetne veľa mladých ľudí aktívne sa zaujímajúcich o dianie okolo seba, ochotných podieľať sa na riešení problémov, venovať svoj čas, energiu či nápady iným. "Žiaľ, pravé naopak, ešte stále musia vyvíjať veľa úsilia na to, aby ich dospelí brali ako rovnocenných partnerov a členov spoločnosti, ktorí majú právo a schopnosť vyjadriť sa minimálne k otázkam priamo sa dotýkajúcim ich bezprostredného života," uvádza sa v ich stanovisku.

Rada chce v rámci MDM poukázať na tvorivú silu, osobné nasadenie a angažovanie mladých ľudí na živote spoločnosti konkrétnymi príkladmi. "Aktívne občianstvo mladých ľudí vychádza z faktu, že tejto vekovo a potrebami špecifickej skupine spoločnosti prináležia všetky ľudské a občianske práva," tvrdí rada.

MDM prvýkrát vyhlásilo Generálne zhromaždenie OSN 17. decembra 1999. Odporučilo, aby verejné informačné aktivity sa organizovali na podporu tohto dňa ako spôsobu na propagáciu Svetového programu aktivity pre mládež.

TASR informovala Viktória Vasilenková z Rady mládeže Slovenska.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 13:58