StoryEditor

Koncesie budeme vymáhať sami

12.07.2007, 00:00
Prezident republiky Ivan Gašparovič minulý týždeň svojím podpisom potvrdil tzv. generálny pardon pre ľudí, ktorým za meškanie s koncesionárskymi poplatkami hrozili mnohonásobne vyššie pokuty. O tom, čo to pre neplatičov znamená, sa HN rozprávali so šéfkou verejnoprávneho rozhlasu Miloslavou Zemkovou.

Čo znamená rozšírený generálny pardon pre dlžníkov rozhlasu?
- Nový generálny pardon rozširuje ten pôvodný aj na ľudí, ktorí zaplatili istinu pred 21. februárom 2006. Koncesionári sú teda chránení pred vymáhaním pôvodných vysokých poplatkov z omeškania a nie je dôvod od nich žiadať ani novácie.
Rozšírenú milosť pre dlžníkov koncesionárskych poplatkov prijali poslanci, zákon podpísal aj prezident. Prečo je štát taký zhovievavý k neplatičom?
- Treba si uvedomiť, že je veľa takých ľudí, ktorí sa dostali medzi neplatičov nie vlastnou vinou. Viackrát pochybila napríklad pošta alebo rozhlas, v mnohých prípadoch došlo k výpadku jedinej platby pri zmene systému platenia cez SIPO a tí ľudia o tom ani nevedeli. Navyše, zákon neoslobodil od platenia dlhu, ale od tých obrovských sankcií. Skutočných neplatičov, ktorí nikdy koncesie neplatili, lebo neprihlásili žiadny prijímač, sa žiadne vymáhanie nedotklo, lebo neexistuje ich databáza, nevieme ich pomenovať. A je ich asi 350-tisíc.
Koľko dlžníkov doposiaľ zaplatilo Slovenskému rozhlasu?

- Neviem. Tieto údaje má k dispozícii firma Lawyer Partners (predtým BSP Lawyer Partners - pozn. red.). Podľa toho, čo sa píše v novinách, zaplatila časť z 260-tisíc dlžníkov v prvej vlne vymáhania poplatkov asi 85 percent, teda 76 miliónov z celkového dlhu 91 miliónov korún. Asi 70-tisíc dlžníkov na výzvy neodpovedalo, na tých sa Lawyer Partners obrátili súdnou cestou.
Koľko peňazí firma Lawyer Partners vyplatila rozhlasu?

- Lawyer Partners nám zatiaľ previedla 13 miliónov a zhruba päť miliónov korún zaplatili dlžníci priamo na účet rozhlasu. Ale my chceme, aby súd rozhodol o neplatnosti zmluvy medzi Lawyer Partners a rozhlasom. Zmluva s Lawyer Partners síce nie je pre rozhlas obchodne úplne nevýhodná, ale je nevýhodná pre koncesionárov. A som presvedčená, že bola uzavretá v rozpore so zákonmi. Ako šéfka SRo som verejným činiteľom, nemôžem sa správať ako podnikateľ, nemôžem obchodovať s koncesiami.
Čo ak súd uzná platnosť zmluvy?

- Odvoláme sa. Pôjdem pokojne až do Štrasburgu.
A v prípade, že súd uzná neplatnosť zmluvy?

- Lawyer Partners pravdepodobne bude musieť vrátiť koncesionárom všetky plnenia. Exekúcie, istiny, novácie, všetko. Potom budeme vymáhať sami. Vlastne to robíme už od účinnosti prvého generálneho pardonu. V auguste pôjde výzva asi 10-tisíc koncesionárom, ktorí koncesiu nezaplatili v roku 2006 a nereagujú na upomienky. Chceme mať jasno v tom, ktorí z nich prijímač odhlásili, odsťahovali sa alebo umreli.
Koľko ste zatiaľ vymohli?
- Neviem to presne, bežnú upomienkovú agendu za nás robí pošta, doporučenými výzvami a súdnymi spormi vymáhame nedoplatky od koncesionárov - právnických osôb. Ide o zdĺhavú a náročnú agendu.
Koľko ľudí pracuje v rozhlase na oddelení, ktoré vymáha koncesie?
- Štyri referentky a právny odbor. V spolupráci so Slovenskou poštou, ktorá vedie aktívnu databázu koncesionárov a koncesie pre rozhlas aj priamo vyberá.
Rozhlas za predchádzajúceho vedenia Jaroslava Rezníka týmto spôsobom - 1. výzva - 2. výzva - súd - nevymáhal pohľadávky pre veľkú nákladnosť. Náklady na vymáhanie 40 Sk by mnohonásobne prekročili získanú sumu...

- Uznávam, ale musím to robiť práve tak. Je to chyba zákona, že je to tak nehospodárne. Preto sme zatiaľ, do prijatia nového zákona, pristúpili k ročnému sčítavaniu nedoplatkov a následným výzvam.
Prečo ste neprijali ponuku Lawyer Partners na spätný prevod pohľadávok voči koncesionárom?

- Neprišla mi žiadna oficiálna ponuka na spätné odkúpenie pohľadávok, teda mimosúdne ukončenie sporu, Lawyer Partners to ponúkli len cez médiá. Ak bude ich ponuka taká ako vlani, nemôžem to prijať, pretože rozhlas nemá 145 miliónov korún na spätné odkúpenie pohľadávky. Toľko totiž žiadali v roku 2006.
Lawyer Partners argumentuje, že odkúpením pohľadávky by ste získali automaticky aj platby, ktoré dlžníci na základe rozhodnutých súdnych sporov platia a majú platiť na účet firmy. Teda tie peniaze získate späť.

- Aj keby sa započítali všetky doteraz realizované platby, stále by sme firme Lawyer Partners boli dlžní desiatky miliónov korún, ktoré si vyčísľujú ako náklady na vymáhanie. Česká televízia to tak urobila, pretože bola v pluse, ale Slovenský rozhlas na to nemá.
Ako chcete v budúcnosti zabezpečiť, aby koncesionári platili za rádio?

- Ministerstvo kultúry pripravuje nový zákon o koncesionárskych poplatkoch. Platenie bude viazané na odber elektriny. Počítame so zvýšením príjmov o 200 až 300 miliónov korún - príjmový rozpočet SRo by tak predstavoval zhruba 1,1 miliardy Sk ročne. To by nám stačilo. Udržíme stredné vlny, podporíme pôvodnú tvorbu, môžeme robiť reprodukciu technických zariadení, postupne spustiť nové technológie a slušne zaplatiť ľudí.

01 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako to bolo s únosom Michala Kováča ml.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 17:33