StoryEditor

Pacient ušetril len pár korún

20.09.2007, 00:00
Úspory na znížených cenách liekov a zrušených poplatkoch v zdravotníctve rátajú ľudia v korunách či desiatkach korún - ak vôbec. Čakárne všeobecných lekárov sa opäť začínajú plniť, lekárom príjmy z dvadsaťkorunáčok chýbajú.

Opäť výrazne stúpa spotreba liekov. Taký je výsledok novej, sociálnejšej zdravotnej politiky vlády Roberta Fica, ktorá občanom sľúbila lacnejšie zdravotníctvo.
Kto koľko ušetril
Solidárny prístup zlepšil situáciu jednotlivcov s dlhotrvajúcimi zdravotnými problémami. Napríklad 45-ročný Ján z Hlohovca zaplatí za lieky 600 korún každý mesiac, jeho otec na dôchodku potrebuje ešte zhruba o tisíc korún viac. Na nižších cenách liekov, na receptoch a vyšších doplatkoch usporia spolu zhruba štyri stovky každý mesiac. Spišskonovoveská lekáreň predsedu Slovenskej lekárnickej komory Jána Valjana zaznamenala v prvých troch mesiacoch tohto roku zníženie ceny liekov o 16 korún na recept v porovnaní s vlaňajškom - z 425 na 409 Sk.
Zo širšieho hľadiska sa však obraz môže líšiť. Napriek zlacňovaniu zaplatil "priemerný" klient poisťovne Apollo s takmer polmiliónom poistencov od januára do marca za lieky 371 korún mesačne - teda o 26 korún viac ako vlani. Na doplatkoch zaplatil zhruba o päť korún viac ako vlani. Každý mesiac do lekárne doniesol jeden recept a spotreboval jeden a pol balenia liekov.
Spotreba rastie
Pri tvorbe cien liekov však vstupuje do hry množstvo faktorov. "Príchod nového lieku - generika často znamená zvýšenie doplatku na iný liek," upozorňuje lekárnik Štefan Krchňák. Ak pacientovi "nesadne" generikum a chce ostať pri pôvodnom lieku, zaplatí podľa neho na doplatku viac. Od októbra navyše prestane rezort doplácať na všetky voľnopredajné lieky - vrátane acylpyrínu či paracetamolu - čo znamená, že zhruba 150 liekov zdražie. "Náklady sa prenesú na pacienta," hovorí Krchňák.
Nech už je faktom mierne zlacnenie alebo zdraženie, začali sme užívať viac liekov. Oproti vlaňajšku spotrebovali klienti poisťovne Apollo o desatinu viac balení liekov. O čosi nižšie tempo spotreby (+8,6 percenta) uvádza najväčšia poisťovňa na Slovensku - Všeobecná zdravotná. "Tento rok evidujeme dynamicky rastúci dopyt po liekoch, spotreba po zrušení poplatkov stúpa. Prejavuje sa to na nákladoch na lieky, tie nám medziročne rastú dvakrát rýchlejšie, ako sme predpokladali," konštatuje aj hovorkyňa poisťovne Dôvera Zuzana Horníková.
Lieky v koši
Zastaviť prudký rast spotreby liekov mali práve poplatky za recept a návštevu lekára. Na Slovensku sa až deväť z desiatich návštev u praktických lekárov končí predpísaním lieku. Desatinu liekov pritom pacienti vôbec nepoužijú a väčšinou skončia v koši. "Poplatok za recept a návštevu lekára mal ostať," tvrdí Valjan.
Výdavky na lieky predstavujú tretinu nákladov poisťovní - vlani takmer 26 miliárd korún. Výdavky na lieky potom znižujú výdavky na iné oblasti - napríklad na zlepšenie zdravotnej starostlivosti. Občania však v prieskumoch označujú doplatky na lieky za najväčší problém, s ktorým sa v zdravotníctve boria. Preto aj politici, najmä v predvolebnom období, tlačia na vyššie dotácie štátu na ceny liekov. Podľa odborníkov práve tento trend predstavuje najväčšiu hrozbu pre únik peňazí zo zdravotníctva.
Pacientov v čakárni pribúda
Viac liekov znamená viac receptov a viac receptov zase viac návštev u lekára. Vlani, po zrušení "Zajacových poplatkov", stúpol počet návštev poistencov Apolla u praktických lekárov a pediatrov o 26-tisíc pri porovnateľnom počte poistencov. "Mierne stúpli aj počty hospitalizácií v nemocniciach - v roku 2006 o 400 viac ako v roku 2005," informovala hovorkyňa poisťovne Radoslava Miklášová. Plnšie ambulancie v prvom polroku hlási aj poisťovňa Dôvera. "Väčší počet vyšetrení u špecialistov nám medziročne zvýšil náklady zhruba o desať percent. A to je už po zohľadnení zvýšenia cien pre lekárov a zmien v počte poistencov," tvrdí hovorkyňa poisťovne Zuzana Horníková. Všeobecná zdravotná eviduje nárast návštevnosti u všeobecných lekárov a pediatrov pri porovnaní prvých polrokov 2006 a 2007 takmer o 8 percent. Ministerstvo zdravotníctva podľa hovorkyne Silvie Balázsikovej vyššiu návštevnosť ani vyššiu nákladovosť na lieky zatiaľ nezaznamenalo.
Drahá solidarita
Hoci takmer 62 percent občanov so zrušením 20- a 50-korunových poplatkov súhlasí, odborníci hovoria o miliardových stratách v rozpočte. Podľa prieskumu Health Policy Institute len 1,5 percenta ľudí po zavedení poplatkov uviedlo, že vzhľadom na výšku poplatku boli nútení upustiť od návštevy lekára. Podobná skupina ľudí prestala chodiť do lekárne kvôli poplatkom za recept. "Adresné sociálne príspevky jednotlivcom by boli menej bolestným riešením týchto prípadov," hovorí analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay. Zrušením poplatkov však systém podľa odborníkov prichádza ročne zhruba o 2,6 miliardy korún. Rezort zdravotníctva stratu odhaduje na 1,3 miliardy. Pre väčšiu nemocnicu znamenali 20- a 50-korunové poplatky zhruba 30 miliónov korún a pre bežného lekára 120-tisíc korún ročne. "Pacienti sú dnes konfrontovaní s frustráciou lekárov, ktorým sa po zrušení poplatkov zvýšil počet pacientov a znížil príjem," hovorí Szalay. Rezort zdravotníkom vynahradil výpadok vyššou cenou za lekárske výkony a nemocniciam za ukončené hospitalizácie, oponuje Balázsiková.

POPLATKY V ZDRAVOTNÍCTVE
Za čo už neplatíme
- poplatok za návštevu všeobecného lekára 20 Sk
- poplatok za návštevu nemocnice 50 Sk/deň
- poplatok za recept 20 Sk sa znížil na 5 Sk
Ktoré poplatky ostali
- poplatok za využitie lekárskej pohotovosti 60 Sk
- poplatok za kúpeľnú liečbu 50 - 220 Sk/deň podľa diagnózy
- poplatok 2 Sk/km za dopravnú službu (mimo záchrannej)
Ďalšie zmeny v zdravotníctve
- zníženie DPH na lieky z 19 na 10 percent (od 1. 1. 2007)
- plošné zníženie cien cca 5 100 liekov o 6,6 percenta (od 1. apríla 2007)

01 - Modified: 2003-06-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO 02 - Modified: 2003-06-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Al-Kajdá funguje ako moderne vedená firma
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 20:23