StoryEditor

Netreba dávať drahé darčeky

02.12.2007, 23:00

Prečo je dôležité ľudí na Vianoce obdarovať?
Darčeky zďaleka nie sú jediným prostriedkom, ako vyjadriť niečo vo vzťahu k druhému človeku. Môžu byť kompenzáciou niečoho, čo vo vzťahu chýba. Napríklad rodičia, ktorí sa deťom nevenujú dostatočne, to môžu kompenzovať drahými darčekmi.
Sú ľudia, ktorí sa navzájom neobdarúvajú, nejako "poznačení" pri snahe o vytvorenie skutočnej vianočnej pohody? 
Najdôležitejšie je, aby vo vzťahu bol dostatok lásky. Či už sa láska vyjadrí nejakým darčekom, to je na osobnom vkuse a zvyku ľudí.
Máme na Vianoce tendenciu popustiť uzdu v objeme minutých peňazí?
Sme masírovaní zo všetkých strán, že sa musíme čo najviac obdarovať a čo najdrahšie. Ale neodzrkadľuje to reálnu potrebu. Nie je potrebné, aby bol darček drahý.
Je dôležité prekvapenie pod stromčekom? Je to stále ten faktor, ktorý znásobuje radosť z darčeka?
Áno, prekvapenie vždy radosť znásobí. Ale zo strany darcu je to riziko, že sa darček nebude páčiť. Prekvapenie je nadhodnota, za ktorú si platíme týmto rizikom. Čiže, takéto darčeky by bolo dobré dávať ľuďom, ktorých skutočne poznáme, u ktorých máme väčšiu šancu, že sa "strafíme".  
Postupujú ľudia tak, že skutočne zisťujú, čo ten druhý chce? 
Závisí od toho, ako blízka je obdarovaná osoba a aký je človek, ktorý darček dáva. Sú ľudia, ktorí si myslia, že vedia najlepšie, čo ten druhý chce a nezisťujú si nič. Sú však aj takí, ktorí si dajú tú námahu a nenápadne sondujú, čo by ten druhý potreboval. Alebo sa priamo spýtajú.
Niektorí ľudia si radšej napíšu zoznam vecí, ktoré by chceli. Je zlé, že sme takto spohodlneli?
Pokiaľ niekto povie, potrebovala by som toto a aj to dostane, je to pre obe strany v poriadku a nemusíme to nazývať dehonestujúco.
Je podľa vás vhodné, aby sa deti čo najdlhšie držali v domnení, že darčeky pod stromčekom nosí Ježiško, Santa Claus, atď.? 
Myslím si, že čím viac deti udržiavame v tom, že svet je dobrý a zázraky sa dejú, tým sú v dospelosti silnejšie a odolnejšie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 01:57