StoryEditor

Slovensko definitívne prišlo o miliardu z eurofondov, ide to aj na vrub tejto vlády, tvrdí Nicholsonová

08.02.2021, 09:55
Autor:
mahomaho
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová tvrdí, že Európska komisia upozorňovala vládu, aby sme peniaze, ktoré nemáme šancu využiť, presunuli tam, kde to potrebujeme. 

Slovensko prišlo z fondov Európskej únie o miliardu eur, ktorú nedokázalo vyčerpať ani presunúť v rámci fondu regionálneho rozvoja.

Uviedla to na tlačovej konferencii europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová spoločne s poslankyňou Janou Bittó Cigánikovou.

Európska komisia podľa Ncholsonovej intervenovala u našej vlády, aby sme peniaze, ktoré nemáme šancu využiť, presunuli tam, kde to potrebujeme. 

Peniaze mohli byť použité na kurzarbeit

Nicholsonová tvrdí, že jednu miliardu eur sme mohli z fondu presunúť do konca roku 2020. Tým, že sme to neurobili, tak sme o peniaze nenávratne prišli. 

Dodáva, že každý rok je možné presunúť len určitú časť. Vlani to bola miliarda eur. Peniaze sme podľa nej mohli použiť na kurzarbeit.

"Celkovo je nízke čerpanie vo fonde je chyba bývalej vlády. Konkrétna miliarda, že to nebolo realokované, je už jednoznačne na vrub tejto vlády," poznamenala europoslankyňa.

Nicholsonová hovorí, že o možnosti realokácie bola informovaná aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

Vo fonde regionálneho rozvoja podľa Nicholsonovej nej zostali ešte štyri miliardy, ktoré však už nie je možné presúvať. 

"Teraz sú tam štyri miliardy, ktoré sú zabetónované, a my ich musíme využiť len v rámci európskeho fondu regionálneho rozvoja," dodala.

Treba zapojiť obce a mestá

Nicholsonová upozorňuje, že zvyšné peniaze z fondu musíme využiť na zmenšovanie regionálnych rozdielov.

Všetky sily je teraz potrebné podľa europoslankyne sústrediť na zapojenie miest a obcí, odbyrokratizovanie a zapojenie úradníkov, ktorí pomôžu so schémami. 

"Treba sa zobudiť, lebo na Slovensko prídu v najbližších rokoch miliardy, aké sme tu ešte nemali. Keď premiér povie, že sa bude čerpať podľa hlasov vo voľbách, tak to je presne to, na čo musíme zabudnúť," doplnila Nicholsonová s tým, že je nutné odhodiť "rezortizmus" pri čerpaní eurofondov.

Remišová: Peniaze presunuté boli

Vicepremiérka Remišová v reakcii uviedla, že na tlačovej konferencii Nicholsonovej zazneli mnohé nepravdy a nekorektné informácie. 

"Fakty sú také, že 1,1 miliardy sa aj realokovalo. Po nástupe vlády som absolvovala stretnutie s ministrami a realokovali sme 1,1 miliardy eur na boj s covidom," hovorí Remišová s tým, že najväčšie peniaze dostal európsky sociálny fond. 

​Remišová upresnila, že na podporu zdravotníctva išlo 204,3 milióna eur, na udržanie zamestnanosti 410,2 milióna eur, pre malé a stredné podniky 330,2 milióna eur, na podporu zložiek integrovaného záchranného systému 51 miliónov eur a v položke Iné bolo 109,3 milióna eur.

"Brusel je síce ďaleko, ale internet je na jeden klik. Treba si to najprv overiť a potom robiť tlačovky," poznamenala Remišová.

Reakcia Matoviča

"Zaujímavé, že sa o tak vážnom zlyhaní dámy nezverili najprv rovno Veronike," reagoval na brífing predstaviteliek SaS premiér Igor Matovič.

Tvrdí, že tak neurobili zrejme preto, lebo by sa "aj niečo dozvedeli o téme, ktorej vôbec nerozumejú."

"Nerozumiem tomuto neustálemu cigáneniu voči vlastným kolegom," dodal.

01 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 02 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 03 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 04 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:47