StoryEditor

Nejasný osud "Otca národa"

18.10.2007, 00:00
Kontroverzný návrh zákona o zásluhách Andreja Hlinku z dielne SNS má čoraz nejasnejší osud. Padlo k nemu množstvo pozmeňujúcich návrhov, ktoré by zákon výrazne "okresali".

Opozičné aj koaličné strany navyše dali poslancom voľné ruky pri hlasovaní v druhom parlamentnom čítaní. "Momentálne sa hľadá čo najširšia zhoda medzi predkladateľmi návrhu zákona a navrhovateľmi pozmeňujúcich návrhov, aby sa dospelo k textu, ktorý by bol prijateľný," hovorí poslanec SNS Jaroslav Paška. Podľa našich informácií sa pritom zvažuje aj možnosť, že by SNS text z rokovania NR SR stiahla. Paška však tvrdí, že nič také nehrozí - je presvedčený, že zhoda sa nájde.
Zákon, ktorý by mal platiť od budúceho roka, Hlinkovi priznáva, že sa mimoriadne zaslúžil o to, že slovenský národ sa stal štátotvorným národom. Tento katolícky farár má mať svoju bustu v priestoroch parlamentu. Jeho mauzóleum v Ružomberku sa má stať pietnym miestom. Návrhom v pôvodnom znení od SNS sa včera zaoberal aj vládny kabinet - v snahe o spriechodnenie tohto zákona v parlamente však ministri k nemu neprijali žiadne uznesenie.
"Otec národa" už nebude?
Najdiskutabilnejším bol pozmeňujúci návrh poslanca KDH Daniela Lipšica. Na rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR minulý týždeň navrhol, aby bol vypustený paragraf, ktorý by Hlinkovi priznával titul Otec národa. Výbor tento pozmeňujúci návrh aj s pomocou poslancov najsilnejšej koaličnej strany Smeru-SD schválil. Šéf poslaneckého klubu sociálnych demokratov Miroslav Číž hovorí, že s tým nemajú problém, lebo v podstate ide o pomenovanie s istou dávkou archaizmu. Potvrdil, že aj predkladatelia návrhu zákona zo SNS s tým súhlasia. Náš zdroj z prostredia SNS však tvrdí, že pokiaľ by bol vypustený tento titul Hlinkovi, zákon už stráca na svojom význame.
Jednoznačná dohoda sa zatiaľ našla pri vypustení paragrafu o trestnoprávnej zodpovednosti toho, kto by poškodzoval dobré meno Hlinku na verejnosti. Diskutabilné stále zostáva, či vypustiť Hlinkov citát "My sme Slováci, pravekí obyvatelia vlasti, my vydediť sa nedáme", spod busty v NR SR. Rovnako je stále otázne, či zmeniť paragraf o tragédii v Černovej, kde by odsúdeniahodná bola "streľba na príkaz maďarských orgánov" namiesto pôvodného "streľba maďarských žandárov". Túto vetu v zákone ostro napadla SMK, ktorá tvrdí, že medzi strieľajúcimi žandármi v Černovej pred sto rokmi boli aj Slováci. Poslanci SMK pritom avizujú, že o podpore zákona z dielne SNS sa rozhodnú až po rozprave v druhom čítaní.
Voľné ruky pri hlasovaní
Kým návrh zákona o zásluhách Hlinkovi posunuli do druhého čítania všetci zástupcovia parlamentných strán okrem poslancov za SMK, s hlasovaním v druhom čítaní to už nie je až také jednoznačné. Poslanci za Smer-SD, ale aj ich kolegovia z najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS, dostali pri hlasovaní voľné ruky. "Pre mnohých našich poslancov je to veľmi citlivé, preto nechávame rozhodnutie na každom individuálne," hovorí Číž. Poslanec za SDKÚ Peter Miššík tiež tvrdí, že ich poslanci majú voľnú ruky pri hlasovaní. "Rozhodneme sa podľa konečnej diskusie pred schvaľovaním v druhom čítaní." Miššík pritom avizuje, že môžu prísť ešte ďalšie pozmeňujúce návrhy.
"Hitler - Hlinka, jedna linka"
Hlinkov zákon vyvolal široké diskusie na verejnosti. Pred Národnou radou SR sa včera ráno zišla aj skupina zástupcov rôznych občianskych iniciatív, ktorí tam rozvinuli transparent s textom Hilter - Hlinka, jedna linka. Jeden z demonštrujúcich, publicista a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár pre agentúru TASR povedal, že Hlinka silne rozdeľuje spoločnosť a žiadna osobnosť si nezaslúži, aby ju povyšovali do podoby zákona. Viacerí historici pritom tvrdia, že Hlinka je diskutabilnou osobou slovenskej histórie práve pre jeho sympatie s Hitlerovým fašistickým Nemeckom. Prijatie zákona o Hlinkovi už skritizovala aj Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku, podľa ktorej pre Hlinku existovala len katolícka cirkev. Podľa evanjelikov sa Hlinka vyjadroval vulgárne na margo slovenských evanjelikov, Židov, Čechov a Maďarov - tvrdia, že ich považoval za protivníkov, špiny a vši. Proti prijatiu zákona protestovala už aj židovská obec.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 15:18