StoryEditor

Záujem o lízing sa prudko znížil

19.05.2009, 11:37
Autor:
TASRTASR
Prudký pokles záujmu najmä podnikateľskej sféry o financovanie svojich aktivít prostredníctvom lízingu zaznamenali za 1. štvrťrok tohto roka lízingové spoločnosti na Slovensku.

Podľa slov predsedu predstavenstva Asociácie lízingových spoločností SR (ALS) Juraja Ebringera predstavoval v sledovanom období objem lízingových obchodov 362 miliónov eur (10,91 miliardy Sk), pričom za 1. štvrťrok 2008 to bolo 634 miliónov eur (19,10 miliardy Sk), čo znamená pokles o 42,9 %.     

Najväčší pokles zaznamenali u nákladných áut

Celková ekonomická kríza postihla najviac tradičných klientov "lízingoviek", a to najmä automobilový priemysel, dopravu, výrobu elektrických zariadení a pod. Najvyšší pokles, až dvojtretinový, vykázali lízingové spoločnosti u nákladných aut, ťahačov a prívesov. Množstvo autodopravcov vzhľadom na prudký pokles záujmu o prepravu tovarov sa dostáva do problémov a má ťažkosti so splácaním lízingových splátok.

Lízilujú sa najme osobné automobily

Rizikových je podľa Ebringera 10 až 15 %. Zdôraznil, že nie je záujmom ani jednej lízingovej spoločnosti v prípade problémov so splácaním ukončiť obchodný vzťah, ale je snahou s každým klientom rokovať a snažiť sa o riešenie situácie, či už znížením splátok, alebo iným spôsobom.     

Najsilnejším segmentom na lízingovom trhu sú stále osobné automobily s objemom financovania 130 miliónov eur, (3,92 miliardy Sk). Aj pri nich však nastal pokles o tretinu. Stroje a zariadenia poklesli o takmer 40 % a úžitkové automobily o 46,7 %.     

(1 EUR = 30,1260 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:39