StoryEditor

Sudcovia dostali DVD s potratmi

19.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Na Ústavný súd SR včera prišli obálky s DVD nosičmi na meno každého sudcu. Autorkou iniciatívy je Jana Tutková, riaditeľka Centra pre bioetickú reformu. Sudcovia sa k DVD-čkam nebudú vyjadrovať. "Po konzultácii so sudcami chcem informovať, že žiaden z nich sa k uvedenému nebude vyjadrovať," uviedla riaditeľka kancelárie predsedníčky Ústavného súdu Ľubica Mackovičová. K listu, ktorý je adresovaný ústavným sudcom, je pripojené DVD s videozáznamom umelého potratu, vykonaného v krajine EÚ legálnym spôsobom na viacerých embryách vo veku 7 až 12 týždňov po fertilizácii a na jednom plode vo veku 24 týždňov.
Konflikt práv
"Umelý potrat je vnímaný ako konflikt práv. Na jednej strane je právo matky nebyť tehotnou a na druhej strane právo dieťaťa nebyť zabitým. Otázku treba zodpovedať: Ktoré právo je základnejšie? Ktoré právo má väčší nárok? Obhajcovia potratov tvrdia, že zákaz interrupcií by znamenal povýšenie práv nenarodených nad práva matky. V skutočnosti by zákaz interrupcií nedával viac práv nenarodenému dieťaťu, len by uznal jedno najzákladnejšie právo, bez ktorého nikto nemôže žiť -- právo na život," uvádza sa v liste Tutkovej, podľa ktorej je interrupčný zákon protiústavný a diskriminačný.
Rozhodne sa v decembri
Podľa predsedníčky súdu Ivetty Macejkovej plénum by malo v tejto najstaršej veci, ktorú evidujú od roku 2001, rozhodnúť do konca tohto roka. Najbližšie sa súladom interrupčného zákona s ústavou bude plénum zaoberať 4. decembra na verejnom pojednávaní.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 00:47