StoryEditor

Vojaci z Kosova a alkohol. Už sa to vyšetruje

02.08.2007, 00:00
Kauzu pašovaného alkoholu a cigariet, ktoré objavili v batožine slovenských vojakov vracajúcich sa z Kosova, už vyšetrujú maďarskí colníci. Ako HN informoval šéf našej vojenskej prokuratúry Mikuláš Gardecký, začalo sa už trestné stíhanie -- zatiaľ proti neznámemu páchateľovi.

Kauzu pašovaného alkoholu a cigariet, ktoré objavili v batožine slovenských vojakov vracajúcich sa z Kosova, už vyšetrujú maďarskí colníci. Ako HN informoval šéf našej vojenskej prokuratúry Mikuláš Gardecký, začalo sa už trestné stíhanie -- zatiaľ proti neznámemu páchateľovi.
Všetko sa udialo minulý štvrtok. Na hranici so Srbskom colníci kontrolovali vojenský kamión, ktorý nemal v poriadku všetky colné doklady. V batožinách 133 vojakov našli 450 litrov rôzneho alkoholu a 321 kartónov cigariet. "Hovorí sa o sume zhruba 800-tisíc korún, zatiaľ však nie je jasné, či ide o hodnotu tovaru alebo colný dlh," dodal Gardecký. Keďže každý batoh mal menovku, maďarské orgány musia teraz posúdiť každý zvlášť, koľko pašovaného tovaru obsahoval. Povolená norma je však liter alkoholu a kartón cigariet na osobu.
Čo mal urobiť veliteľ
Vedenie našej armády pritom tvrdí -- bolo povinnosťou veliteľa jednotky KFOR, aby pred prepravou náklad skontroloval. "Kto ponesie zodpovednosť, ukážu až výsledky vyšetrovania, nakoľko boli všetci poučení o dodržiavaní colných zákonov a podpísali poučenie o tom, čo a v akom množstve môže byť prepravované," zdôraznila Miroslava Vendžúrová z Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.
Nie je vylúčené, že medzi vojakmi bola organizovaná skupina, ktorá chcela alkohol a cigarety prepašovať na Slovensko. "Vylúčiť sa to nedá, no podľa môjho názoru je to taká vzdialená teória, ako ja teraz od Malorky," uviedol Gardecký.
To, aké sankcie, prípadne tresty, našich vojakov čakajú, bude závisieť od maďarskej strany -- rovnako aj to, či prípad budú riešiť oni alebo nám ho postúpia. "Predpokladám, že maďarské orgány nebudú chcieť vypočúvať každého nášho vojaka, skôr si myslím, že v priebehu niekoľkých dní nám to odovzdajú," dodal Gardecký.
Medaily sa odkladajú
V piatok si mali vojaci prevziať medaily za službu v misii KFOR -- kvôli tomuto prípadu sa však slávnostný akt odkladá. "V týchto veciach som ja zásadový. Ja by som ich nedal tým, ktorí konali protiprávne," povedal Peter Gajdoš, zástupca náčelníka Generálneho štábu. Táto kauza môže podľa neho ohroziť kredit našej armády v zahraničných misiách. "Každý prúser znamená zníženie dobrého mena."

Pašovala sa aj lebka z opice
Problém s pašovaním mali slovenskí vojaci aj v minulosti. V roku 2002 pri návrate z misie v africkej Eritrei zadržali colníci na košickom letisku pašovaný tovar u štyroch vojakov. "Išlo o tovar podliehajúci dohovoru CITES -- korytnačí pancier, soška z bieleho materiálu, morské koraly, dikobrazie ostrie, lebka opice, koža z leoparda škvrnitého a iné," spresnila Martina Demová z Colného riaditeľstva.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 07:51