StoryEditor

Do Kosova ide viac vojakov

18.10.2007, 00:00

Do operácie KFOR v Kosove vyšle vláda dva dopravné vrtuľníky a viac vojakov, ktorým navyše rozšíri mandát. Vyplýva to z návrhu na zmenu mandátu a vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR pôsobiacich v operácii KFOR v Kosove, ktorý dnes schválila vláda.
Návrh počíta s vyslaním maximálne piatich vojakov do veliteľstiev operácie KFOR od druhej polovice roka 2008. Čo sa týka rozšírenia mandátu slovenskej jednotky, pôjde o zabezpečenie ochrany srbskej menšiny a kultúrnych a náboženských pamiatok. Rozšírenie sa ďalej týka zberu informácií a monitorovania situácie, vykonávania spoločných opatrení v spojení s miestnou políciou pri prevencii kriminality, pripravenosti na vyčlenenie síl a prostriedkov na potlačenie nepokojov.
Česká republika odsúva v decembri 2007 svoje vrtuľníky -- plánuje ich opravu. Slovensko preto pošle do spoločného československého práporu dva dopravné vrtuľníky Mi-17 a 39 príslušníkov ozbrojených síl. Základňa jednotky dopravných vrtuľníkov bude v tábore Šajkovac. Nálet je plánovaný na 50 letových hodín na vrtuľník na mesiac. Predpokladané náklady na vyslanie dvoch vrtuľníkov a 39 vojakov na dve trojmesačné rotácie sa odhadujú na 55,4 milióna korún.

Ostávame v Afganistane
Slovenskí vojaci budú aj naďalej pôsobiť v Afganistane v rámci operácie ISAF pod vedením NATO. Rozhodla o tom vláda. Najviac vojakov -- 57 ženistov -- pôjde na základňu Kandahár. Strážna čata do 35 príslušníkov pôjde na základňu Tarin Kowt v provincii Uruzgan. Náklady na pôsobenie našich vojakov v operácii ISAF v Afganistane v roku 2008 predstavujú 359,2 milióna korún

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 05:22