StoryEditor

HZDS a SNS bránia zisk poisťovní

24.10.2007, 00:00

Časť koalície sa včera nečakane postavila proti tomu, aby si zdravotné poisťovne nesmeli nechávať zisk a museli ho vrátiť späť do zdravotníctva. Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni predložil návrh, podľa ktorého by zdravotné poisťovne mohli so ziskom nakladať podľa svojich predstáv. No za jedinej podmienky. "Ak splnili všetky svoje úlohy súvisiace so zabezpečením zdravotnej starostlivosti." Ak by tak neurobili, hrozili by im sankcie.
Získali aj opozíciu
Pozmeňujúci návrh ľudovcov k novele zákona o zdravotných poisťovniach si okamžite získal sympatie aj druhého koaličného partnera z SNS a dokonca aj opozície. "Je to zlatý rozumný stred, ktorý by mohol byť rovnako prospešný pre pacientov aj poisťovne," vyhlásil šéf poslancov SNS Rafael Rafaj. Chce však hľadať širšiu podporu v celej koalícii. "Budeme o tom rokovať." Opozícia podľa vyjadrenia Viliama Novotného z SDKÚ-DS koaličný návrh podporí.
Smer-SD aj jeho minister zdravotníctva Ivan Valentovič sú však zásadne proti. "Pre nás je podstatný občan a vláda a zdravotníctvo a každé iné riešenia, ako je v tomto zákone, by bolo na neprospech občanov a pacientov," povedal HN poslanec Smeru Jozef Valocký. Minister tiež tvrdí -- o takomto návrhu by sa ani nemalo hlasovať.
Poisťovne sú spokojné
Nový návrh vítajú aj súkromné poisťovne. Podľa Združenia zdravotných poisťovní je však už aj dnes nutné, aby zdravotné poisťovne zabezpečovali v prvom rade zdravotnú starostlivosť. Zmenu vidia oproti súčasnosti najmä v prísnejšej kontrole. "Je možné to chápať tak, že zdravotná poisťovňa bude pod prísnejšou kontrolou, či túto starostlivosť skutočne zabezpečila a včas ju uhradila," dodáva prezident Združenia zdravotných poisťovní Igor Dorčák. Tvrdí, že zdravotné poisťovne sa tomuto nebránia.
Petícia zablokovala NR SR
O novele z dielne ministra Valentoviča sa podľa pôvodných predpokladov malo hlasovať už včera. Parlament však skoro na dve hodiny zablokovala petícia za pluralitu zdravotných poisťovní, pod ktorou je podpísaných 150-tisíc občanov. Opozícia sa márne pokúšala otvoriť diskusiu o petícii ešte pred rokovaním o samotnej novele. Koalícia totiž odignorovala začiatok rokovania o novele, ktorou chce ministerstvo zdravotníctva obmedziť právo na zisk poisťovní. V sále v tej chvíli sedeli len poslanci opozície, NR SR tak nebola uznášaniaschopná a nemohla návrhy opozície odhlasovať. "Smer si nechce vypočuť hlas občanov," reagoval predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD) sa dokonca dostal aj do slovnej prestrelky s opozičnými poslancami. Situáciu musel prísť upokojiť až šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý zvolal poslanecké grémium. Na ňom sa zástupcovia opozície opäť pokúšali pretlačiť debatu o petícii občanov na rokovanie. Dokonca i Ústavnoprávny výbor NR SR odporučil -- aj hlasmi koaličných poslancov, aby sa bod o petícii zaradil pred zákon o poisťovniach. Ani to však koalícia neakceptovala. "Našou snahou bolo rokovať o petícii 150-tisíc občanov skôr ako o zákone o zdravotných poisťovniach, má to svoju logiku úplne normálnu," hovorí Janiš.
Rozhorčené poisťovne
Rozhorčenie z rozhodnutia koalície neskrýval ani Eduard Kováč zo Združenia zdravotných poisťovní. "Treba vysloviť ľútosť, že nezobrali do úvahy petíciu, ktorá bola vôbec najväčšou petíciou v histórii slovenského zdravotníctva," povedal HN. Poslanec Valocký však popiera, že by koalícia bojkotovala rokovanie o petícii. Poslanci sa ňou vraj plánujú zaoberať v rozprave o samotnej novele. Zároveň dodal, že petícia, za ktorou stoja súkromné poisťovne, je zavádzaním občanov. Valocký si myslí, že mnohí občania ani nevedeli, čo podpisujú. Kováč sa bráni: "Je to závažná téma a takáto téma sa nemôže zmietať zo stola." Podstatou petície je výzva, aby vláda zachovala slobodný výber poisťovne, rovnocennosť štátneho a neštátneho zdravotníctva.

Zisky poisťovní za rok 2006 (v miliónoch)
Všeobecná zdravotná poisťovňa -- 201,719
Spoločná zdravotná poisťovňa -- 174,205
Dôvera zdravotná poisťovňa -- 509,642
Apollo zdravotná poisťovňa -- 577,3
Sidéria-Istota zdravotná poisťovňa -- 457,267

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 06:40