StoryEditor

Drahé adresy. Úrady platia milióny za nájom

06.08.2007, 00:00
Štát a samospráva dávajú ročne desiatky miliónov korún za prenájom budov, hoci kúpa vlastného sídla je pre ich inštitúcie ekonomicky výhodnejšia.

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja platí za prenajaté priestory v bratislavskom Apollo Business Centre takmer 50 miliónov ročne. Už za zhruba 200 miliónov korún by pritom podľa realitných expertov mohlo v Bratislave kúpiť vlastnú hotovú budovu s pozemkom a parkoviskom. "Na mieste ministra by som uvažoval nad vlastnou budovou na vlastnom pozemku," hovorí Ľubomír Kardoš z Národnej asociácie realitných kancelárií.
Tlačenica v kancelárii
Nájomnú zmluvu má rezort uzavretú na desať rokov. Podľa nej sa nájomné každoročne zvyšuje o tri percentá - na konci zmluvného obdobia by tak platili až 60 miliónov. Priestory, do ktorých sa ministerstvo sťahovalo len pred dvomi za bývalej vlády, pritom nevyhovujú ani kapacitne. Podľa hovorcu rezortu Miroslava Bátovského nie je ojedinelé, že v jednej kancelárii sa tlačí až 16 zamestnancov. "Je to slovenský paradox, že ministerstvo výstavby nemá ani vlastné byty ani vlastnú budovu." Rezort však podľa hovorcu už uvažuje nad zmenou adresy - zatiaľ však nenašiel vhodné riešenie.
Pod vlastnú strechu
Ostatné ministerstvá sídlia vo vlastných priestoroch. Ministerstvo vnútra má však niektoré obvodné úrady či policajné oddelenia nasťahované v budovách, ktoré patria samospráve - mestám a obciam za to platí. "Postupne chceme všetky naše pracoviská umiestniť do budov, ktoré budeme spravovať my," avizuje Alena Koišová z rezortu vnútra. Vhodné priestory chcú získať bezplatne v nehnuteľnostiach, ktoré nepotrebujú iné rezorty.
Rada od kontrolórov
Problémy s priestormi majú aj viaceré úrady samosprávnych krajov. Nie všetky sídlia vo vlastných budovách. Tento rok v máji schválili poslanci trnavskej župy kúpu budovy, v ktorej sú teraz v nájme, za 270 miliónov korún. Ročne platia nájomné 17 miliónov. Kúpnu zmluvu však župan Tibor Mikuš neuzavrel. S majiteľmi budovy stále rokuje o podmienkach kúpy. Podľa Evy Pristašovej z trnavského samosprávneho kraja nákup budovy im odporučil aj Najvyšší kontrolný úrad: "Vzhľadom na vysokú cenu nájmu."
Nitrianska samospráva stále sídli vo viacerých budovách. Pre plánovaný nákup novej nehnuteľnosti sa kraj dostal až do súdneho sporu. Župan Milan Belica odmieta sťahovanie do priestorov, ktoré schválilo predchádzajúce zastupiteľstvo. "Proti kúpe vtedy neexistujúcej budovy protestoval krajský prokurátor," uviedol pre HN hovorca župy Stanislav Katrinec. Terajšie vedenie úradu ju však odmietol od firmy prevziať aj akceptovať úver od banky. "Od banky nám za to teraz hrozí pokuta 60 miliónov korún."

Kde sídlia slovenské župy:
- Bratislavská župa má vlastné sídlo, v roku 2005 ho kúpilo za 90 miliónov korún.
- Trenčiansky samosprávny kraj platí za dve budovy nájom 3,5 milióna korún ročne. Plánuje kúpiť vlastné sídlo za 290 miliónov.
- Prešovská župa vlastné sídlo neplánuje, kraj si priestory prenajíma za 705-tisíc ročne.
- Košický kraj sídli vo vlastnej budove za 120 miliónov korún.
- Banskobystrická župa kúpila budovu za 153 miliónov korún od Slovenskej sporiteľne. Tá im poskytla aj úver.
- Žilinský samosprávny kraj sa pred dvoma rokmi presťahoval do vlastných priestorov. K bývalému domovu mládeže energetického učilišťa pristaval aj ďalšiu budovu. Do výstavby investoval 150 miliónov.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 15:43