StoryEditor

Bývalo to prehľadnejšie

13.07.2007, 00:00

Igor Federič (Smer-SD), ktorý v minulom volebnom období šéfoval parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, sa usiloval o úpravu formulárov majetkových priznaní, aby boli konkrétnejšie. Budete v jeho snahe pokračovať?
-- Úplne prvé formuláre boli prehľadnejšie. Potom neviem, či bola spoločenská potreba ich zmeniť a sú v takom stave, v akom sú. Myslím si, že naši poslanci nemajú problém s tým, že by sa formuláre zmenili, aby boli jednoduchšie a prehľadnejšie, pokiaľ ide o majetkové pomery, ktoré majú byť na internete.
Aká je šanca, že sa táto zmena podarí presadiť vo výbore?
-- V súvislosti s týmto zákonom je viacero problémov. Na výbore sme hovorili o tom, že si spravíme špeciálne sedenie, či nie je potrebné zákon nejakým spôsobom upraviť a budeme sa, samozrejme, zaoberať aj týmito formulármi.
Veľa poslancov má popri výkone verejnej funkcie vysoké príjmy aj z iných činností. Čo všetko môžu vlastne robiť?
-- Môžu byť lekári, advokáti, starostovia, predsedovia vyšších územných celkov. Tam si treba položiť otázku, či ak poberá poslanec ešte aj iné príjmy z verejných zdrojov, či by ten príjem nemal byť len jeden. V takom prípade by sa mal rozhodnúť, ktorý z nich to bude.
Takáto diskusia už v parlamente bola...
-- Áno, diskusia bola, ale neuzatvorila sa, takže je stále otvorená.
Výbor začal trestať oneskorené podanie priznania, alebo jeho neúplnosť, pokutami. Pomohlo to?
-- Ak niekto nedodrží stanovený termín, nie je tam žiadna mäkkosť zákona. Výbor mu určí rozhodnutím pokutu. Žiaden iný priestor tam nie je. V tejto chvíli si myslím, že sú priznania kompletné. Stáva sa, že niektorí noví funkcionári neovládajú zákon. Potom je to podľa mňa na vedúcom služobného úradu príslušného ministra alebo na vedúcom kancelárie ministra, aby ich na tento zákon upozornili.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 01:15