StoryEditor

Ľudia sa boja o prácu, nepožičiavajú si

26.05.2009, 17:07
Objem úverov na obstaranie nehnuteľností, ktorý bankový sektor poskytol domácnostiam v prvom štvrťroku tohto roka, predstavoval 461 miliónov eur. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku to bolo menej o 235 miliónov eur . "Hlavnou príčinou je finančná kríza a s ňou spojený pokles dôvery spotrebiteľov," konštatovala Národná banka Slovenska. (na snímke: guvernér NBS Ivan Šramko)
 

Banky sú pri poskytovaní úverov opatrné

V sledovanom období z úverového portfólia podiel iných úverov na nehnuteľnosti tvoril 53 %, hypotekárne úvery 30 % a zvyšných 17 % pripadlo na úvery stavebných sporiteľní. Z nich najväčší príspevok k rastu zaznamenali úvery s dominantným podielom na trhu.     

Zvýšil sa tiež podiel úverov s pohyblivou sadzbou a začiatočnou fixáciou sadzby do 1 roka na 52 %. Mierne sa znížil podiel úverov s fixáciou sadzby nad 1 rok do 5 rokov. Podľa NBS "tento vývoj pravdepodobne odrážal opatrný prístup bánk pri poskytovaní úverov na nehnuteľnosti, keďže sa výraznejšie zhoršili vyhliadky na tomto trhu." Naďalej pokračoval trend znižovania medziročnej dynamiky úverov na nehnuteľnosti, keď ku koncu marca dosiahla 23,5 %. 

 

Úročenie úverov na nehnuteľnosti sa výrazne znížilo

Hodnota zlyhaných úverov na nehnuteľnosti ku koncu marca predstavovala 207 miliónov eur (6,24 miliardy Sk). Oproti záveru prechádzajúceho kvartálu to bol rast o takmer 23 miliónov eur (692,90 milióna Sk). Na prírastku najväčší podiel zaznamenali iné úvery na nehnuteľnosti a medziúvery. Podiel zlyhaných úverov dosiahol ku koncu marca asi 2,5 % z celkových úverov na nehnuteľnosti.     

Klientske úrokové sadzby z úverov na nehnuteľnosti zaznamenali mierne klesajúci trend. Prejavom toho bol väčší podiel poskytnutých úverov bez fixácie sadzby, resp. s fixáciou do 1 roka, "čím banky prenášali úrokové riziko na klientov". Spomedzi typov úverov na nehnuteľnosti sa výraznejšie znížilo úročenie hypoúverov a iných úverov na nehnuteľnosti. Klesajúca tendencia týchto sadzieb sa však v marci zastavila, oznámila NBS.     

Ľudia sa boja o prácu, nepožičiavajú si

Slováci sú opatrnejší, tvrdia analytici. "V čase, keď sa ekonomike nedarí a hrozí prepúšťanie, sú ľudia viac opatrnejší pri veľkých investíciách ako je kúpa nového bytu. Ľudia sú opatrnejší a radšej si tvoria rezervy na horšie časy, napríklad pre prípad straty zamestnania," vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. 

Obozertnosť ľudí zotrváva aj napriek lacnejším úverom. "V súčasnosti si ľudia môžu požičať na nehnuteľnosti o niečo lacnejšie ako tomu bolo naprílad pred 3 mesiacmi. Je to v dôsledku znižovania kľúčových sadzieb zo strany ECB a následne aj poklesu medzibankových úrokových sadzieb," pripomína analytička Poštovej banky Eva Sárazová.

Toto správanie ľudí by podľa Mušáka mohlo vyústiť do ešte výraznejšieho klesania cien nehnuteľností. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:02