StoryEditor

Tóth: Dzurinda útokmi bráni svoju pozíciu predsedu strany

02.12.2007, 16:39
Autor:
TASRTASR
Súčasnými útokmi sa podľa politológa Rastislava Tótha snaží expremiér Mikuláš Dzurinda brániť svoju pozíciu predsedu strany, pretože už je ako partner neprijateľný pre všetky strany v parlamente. Zároveň sa snaží získavať aj preferencie u voličov.

"Dzurinda týmto hľadá nástroj na bránenie svojej pozície v strane. Najskôr odstavil Ivetu Radičovú tým, že ju navrhol na nominantku na kandidátku na post prezidenta, teraz robí toto. On je v súčasnosti pre tých, čo sú v parlamente, ako potenciálny partner neprijateľný - veď KDH kvôli nemu aj odišlo z vlády," uviedol Tóth pre TASR.

O tom, že opozičná SDKÚ-DS je potenciálnym partnerom vládneho Smeru-SD svedčí podľa neho aj fakt, že premiér deklaroval svoj nezáujem komunikovať s Dzurindom. "Chcel tým povedať - urobte si poriadok v strane a potom sa môžeme baviť o spoločnom vládnutí," doplnil Tóth. Postavenie Dzurindu ako šéfa strany však podľa neho nie je také silné, ako má v ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, a tak je ťažké jednoznačne povedať, či sa strana rozštiepi a vznikne silná skupina napríklad okolo Ivety Radičovej, ktorá by sa mohla podieľať na vládnutí.

Naopak, politológ Miroslav Kusý si myslí, že zo strany opozície nejde o nič iné len udržiavanie "ohňa, aby nevyhasol" a SDKÚ-DS to robí práve cez záležitosť, ktorá má silný mravný podtext a u voličov im tak môže priniesť vzostup preferencií.

Obaja sa však zhodli na tom, že je sporné, či volič, ktorý je silným priaznivcom Smeru, bude ochotný zamyslieť sa nad tým a začať pochybovať. Rovnaký názor majú politológovia aj na to, že ku komunikácii súčasného a bývalého premiéra predsa len napokon dôjde. "To sú prisilné slová aj gestá. Pred časom si Fico s Mečiarom nevedeli prísť ani na meno a dnes to už neplatí," dodal Kusý.

Tóth konštatoval, že hlavným problémom SDKÚ-DS je aj to, že nevie prísť na verejnosť so žiadnou občianskou témou, ktorá by ich s ľuďmi spojila a zaujala by ich, a tak otvára "čiernu kroniku".

Zároveň upozornil, že všetci politici zabúdajú na to, že sú zástupcami ľudu, ktorých názory by mali zastupovať. "Dotlačili ich tam svojimi hlasmi, ale nie kvôli tomu, aby sledovali, či predseda vlády pomohol svojej matke a aké pozemky si kúpil. SDKÚ-DS odkedy je v opozícii tak neponúkla žiadnu tvorivú tému, len stále takto zachraňuje svoje vlastné mocenské pozície," uzavrel Tóth.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 21:47