StoryEditor

Ľudia nechcú a banky nepožičiavajú

28.05.2009, 15:23
Autor:
TASRTASR
Celkový stav bankových úverov podnikom aj obyvateľstvu v apríli tohto roka mierne vzrástol. Objem novoposkytnutých úverov sa však v obidvoch segmentoch, naopak, medzimesačne aj medziročne znížil. V najnovšej správe o poskytovaní úverov bankovými inštitúciami za apríl 2009 to konštatuje Národná banka Slovenska (NBS).

Nové úvery podnikom druhýkrát po sebe medzimesačne klesli, tentoraz miernejšie o 3,5 % na 694 miliónov eur (20,9 miliardy Sk). Tento výsledok bol podľa centrálnej banky spôsobený predovšetkým poklesom objemu nových investičných úverov o 27 % a úverov na nehnuteľnosti o 15 %. Mierne nižšie boli oproti marcu aj nové prevádzkové úvery, polepšila si len kategória ostatných úverov o 32 %.     

"Medziročný pokles objemu nových úverov dosiahol 8 %. Najvýraznejšou mierou sa pod to podpísal vývoj investičných úverov s poklesom na úrovni až 43 %," pokračuje vo svojej správe NBS. Poklesli však aj novoposkytnuté ostatné úvery o 18 %. Napriek medzimesačnému poklesu medziročne, naopak, rástol objem nových prevádzkových úverov tempom 7 % a úverov na nehnuteľnosti o 17 %.     

Celkový stav úverov podnikom v apríli 2009 medzimesačne mierne vzrástol, hoci pomalším tempom ako v apríli minulého roka, pripomína centrálna banka. O tento rast sa pričinili najmä úvery na nehnuteľnosti, keď napriek poklesu objemu novoposkytnutých úverov bol menší aj objem splatených úverov v tejto kategórii. Poklesli ale ostatné úvery, pri ktorých bola situácia úplne opačná - objem nových úverov bol napriek rastu nižší ako objem splatených úverov.    

Novoposkytnuté úvery pre obyvateľstvo po doterajšom raste od začiatku tohto roka v apríli zaznamenali mierny pokles na 290 miliónov eur (8,74 miliardy Sk), teda o necelé 2 %. "Tento pokles spôsobil nižší objem novoposkytnutých úverov na nehnuteľnosti o 7 % a ostatných úverov o 10 %. Rastúci trend z minulých mesiacov bol viditeľný len pri nových spotrebiteľských úveroch o 14 %," približuje NBS.     

Medziročne poklesli všetky skupiny nových úverov pre obyvateľstvo, a to v úhrne až o 36 %. Viac ako priemer klesli novoposkytnuté úvery na nehnuteľnosti o 46 % a ostatné úvery o 37 %, miernejší úbytok na úrovni 3 % zaznamenali spotrebiteľské úvery.     

"Rovnako ako v sektore podnikových úverov, aj celkový stav úverov domácnostiam v apríli 2009 medzimesačne rástol, hoci pomalším tempom ako pred rokom," konštatuje centrálna banka. Zvýšil sa pritom objem všetkých skupín úverov obyvateľstvu, čo pri medzimesačnom poklese takmer všetkých segmentov nových úverov signalizuje aj zníženie objemu splatených úverov v tomto období.     

(1 EUR = 30,1260 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:08