StoryEditor

V nemocniciach tiká časovaná bomba

19.12.2007, 18:21
Nemocnici v Ilave exekútor pozastavil tok peňazí zo Spoločnej zdravotnej poisťovne. Dôvod? Nesplatené dlhy, o ktorých v nemocnici tvrdia, že nevedeli.
Exekútor žiada vyplatenie dlžôb, ktoré nemocnica dávno považovala za vyriešené. V rokoch 2003 až 2005 ich mala dlhov zbaviť štátna akciovka Veriteľ. Netušili pritom, že ich podlžnosti voči skrachovanej zdravotnej poisťovni Perspektíva sa dostali do rúk tretej osoby.

Firma Generix nemocnice koncom minulého roka postavila pred hotovú vec – zaplaťte dlh, alebo využijeme všetky právne možnosti. Krajným riešením je práve exekúcia. Podobný problém sa týka približne štyridsiatich nemocníc na celom Slovensku. Podľa informatívneho výpisu z Obchodného registra má Generix v predmete činnosti poskytovanie úverov, poradenstvo, lízingovú činnosť, ale aj predaj automobilov.

Perspektíva ako bumerang

Problém vznikol pri krachu Perspektívy. Jej správca Tomáš Kozovský totiž nepostúpil Veriteľovi všetky pohľadávky, ale niektoré predal do zahraničia. Pohľadávky za 237 miliónov sa tak skončili v spoločnosti Levantex Continental Inc. so sídlom v Seychelskej republike za zlomok ceny – 1,1 milióna korún. Tie sa následne vrátili na Slovensko – najskôr firme ZH Kredit. Od nej ich odkúpila akciová spoločnosť Generix, ktorá sa momentálne nemocniciam vyhráža exekúciou.

Nemocnice odmietajú tieto pohľadávky uznať. Vraj o nich nevedeli. „Táto informácia sa nezakladá na reálnom skutkovom stave,“ oponuje zástupca Generixu Alexander Pataki. Argumentuje, že nemocnice dlh firme písomne odsúhlasili. Navyše ich vraj evidujú vo svojom účtovníctve. Nemocnice sa bránia. „Nemáme to v účtovníctvach,“ tvrdí riaditeľ nemocnice v Ilave Marián Brídik.

Kto z koho

Prečo správca konkurznej podstaty poisťovne Perspektíva nepresunul všetky záväzky na Veriteľa, ale časť predal do zahraničia, sme sa nedozvedeli. „Nemám dôvod vám niečo vysvetľovať. Mám povinnosť mlčať,“ vyhlásil pre HN Kozovský, ktorý pracoval v čase jej krachu aj pre Veriteľa.
Vtedajší člen dozornej rady Veriteľa Peter Pažitný tvrdí, že za takýto postup je zodpovedná Perspektíva. Veriteľ totiž podľa neho mohol oddlžiť iba tie zariadenia, ktoré dostal. V tejto súvislosti sme oslovili aj bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Práve on zriadenie Veriteľa presadzoval. „Toto je problém, ktorý som ako minister neriešil.“


Viac o téme nájdete v štvrtkových
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 10:47