StoryEditor

Mínus 26 nemocníc? Valentovič narazil na odpor

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič (Smer-SD) má problém so zámerom vytvoriť minimálnu sieť zdravotníckych zariadení.

Podľa návrhu by vláda svojím nariadením chránila 42 nemocníc - zdravotné poisťovne by mali povinnosť s nimi uzatvoriť zmluvy. Mimo minimálnej siete ostalo 26 nemocníc.

Partneri majú výhrady
Koaliční partneri Smeru - ĽS-HZDS a SNS kritizujú prílišné škrty v zozname chránených nemocníc. Zdravotnícky expert SNS Štefan Zelník hovorí, že v sieti minimálnej zdravotnej starostlivosti by mal prinajmenšom zostať bratislavský Onkologický ústav sv. Alžbety, ale aj Nemocnica s poliklinikou Trstená. "Onkologický ústav sv. Alžbety je nielen personálne, ale aj technicky vybavený. Navyše má celoslovenskú pôsobnosť." To, že sa na zoznam ministerstva tieto zariadenia nedostali, si Zelník vysvetľuje len ako "opomenutie, prípadne nedorozumenie". Podobný postoj majú aj ľudovci. Poslanec Ján Kovarčík avizuje, že nálady v strane nie sú naklonené možnému zrušeniu zdravotníckych zariadení. Zdržanlivá je aj opozícia. "Sme za to, aby táto dostupnosť nebola narúšaná centrálnymi zásahmi, ale sa to nechalo na trh a vyjednávanie s poisťovňami," zdôraznil podpredseda SMK pre zdravotníctvo Imre Hugyivár.

Problémy "elitného klubu"
Nemocnice, s ktorými musia zdravotné poisťovne uzavrieť zmluvu, musia disponovať pracoviskami urgentného príjmu či počítačovou tomografiou (CT). Nemocnice, ktoré sa dostali do "elitného" klubu, budú musieť svoje pracoviská o chýbajúce zariadenia doplniť do januára 2010. "Myslím si, že väčšina z nemocníc si bude chcieť zabezpečiť potrebné vybavenie, pretože sa dostali do spoločnosti, kde majú garantované zmluvné vzťahy," hovorí Igor Dorčák, prezident Združenia zdravotných poisťovní. "Je to výhodné postavenie, nemocniciam to dáva perspektívu."

Hrozba pre štátnu poisťovňu
Návrh nariadenia vlády, ktorý je v súčasnosti v pripomienkovom konaní, považuje Tomáš Szalay z Health policy institute za "príjemné prekvapenie". Rozdelenie nemocníc na VIP zoznam však považuje za kontraproduktívne. "Ak sme chceli dať poisťovniam právo selekcie nemocníc, tak im neukazujme prstom na tých, ktorých si majú vyberať." Szalay upozornil, že ak najväčšia poisťovňa - VšZP - neuzavrie s malými nemocnicami zmluvy, môže to ohroziť ich ďalšie fungovanie.
Dvere pre lobistov
Zoznam podľa neho nič nerieši, len vyvolá paniku. "Zase budú rozhodovať úradníci o tom, kto má a kto nemá byť v sieti. Tým to otvára dvere lobistom, ktorí sa tam budú chcieť dostať." Medzi vyvolenými sa neocitla napríklad ani Kežmarská nemocnica. Zástupca riaditeľa Dimitrij Bereza pre HN priznal, že to nečakali. "Od ostatných nemocníc bude závisieť, či si vybavia zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Väčšina pacientov je z tejto poisťovne, ktorú má pod palcom minister. Tá urobí to, čo si želá on. Je to kľučka na to, ako "odrovnať" nemocnice, ktoré nie sú v zozname." Bereza predpokladá, že ak najväčšia poisťovňa neuzavrie zmluvu s menšou nemocnicou, bude to pacientov motivovať na prechod k iným poisťovateľom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 17:04