StoryEditor

Boj o KDH je vo finále

15.06.2007, 00:00
Mierna prevaha Pavla Hrušovského, nezanedbateľná šanca Vladimíra Palka a čakanie na tretieho kandidáta. Aj tak by sa dala charakterizovať atmosféra v KDH pred zajtrajším snemom, ktorý bude voliť vedenie strany na ďalšie dva roky. Ten dá aj jasnú odpoveď, kto má vo vnútrostraníckom spore, ktorý sa tiahne od vlaňajších parlamentných volieb, prevahu. Dôvodom konfliktu bola potenciálna koaličná spolupráca s víťazným Smerom-SD.

Mierna prevaha Pavla Hrušovského, nezanedbateľná šanca Vladimíra Palka a čakanie na tretieho kandidáta.
Aj tak by sa dala charakterizovať atmosféra v KDH pred zajtrajším snemom, ktorý bude voliť vedenie strany na ďalšie dva roky. Ten dá aj jasnú odpoveď, kto má vo vnútrostraníckom spore, ktorý sa tiahne od vlaňajších parlamentných volieb, prevahu. Dôvodom konfliktu bola potenciálna koaličná spolupráca s víťazným Smerom-SD.
Rozhodnú nerozhodnutí?
Zajtrajší snem sa tak bude niesť v znamení súboja súčasného predsedu Pavla Hrušovského, ktorý bol za vstup do koalície, a bývalého podpredsedu Vladimíra Palka, ktorý bol proti. "Teším sa na snem. Som pokojný," hovorí Palko. Svoje šance odhadnúť nechce, spolieha sa však na zatiaľ nerozhodnutých delegátov, ktorých je podľa neho ešte stále dosť: "Možno aj štvrtina." Analytici a pozorovatelia dávajú o čosi vyššie šance súčasnému šéfovi KDH Pavlovi Hrušovskému, ktorého na post predsedu odporučila aj Rada KDH. V nej sú zastúpení tiež predstavitelia okresov. "Cítim podporu zo stretnutí s členmi na okresných snemoch," hovorí Hrušovský. Okrem dvoch najvážnejších uchádzačov sa do súboja zrejme zapojí aj pomerne neznámy Ján Morovič, ktorý svoju kandidatúru oznámil jednej z bratislavských organizácií. V minulosti kandidoval za europoslanca.
Gabura stále váha
Nomináciu na post predsedu od Púchovského okresu dostal aj kontroverzný poslanec KDH Peter Gabura. Doteraz sa však nevyjadril, či bude kandidovať. "Nemusím to byť rovno ja, ktorý by šiel na čelo, ale je dosť schopných ľudí, ktorých mám vytypovaných." Gabura očakáva, že v prvej voľbe neuspeje ani jeden z kandidátov. V druhej voľbe -- a vzápätí na čele KDH -- by rád videl súčasného podpredsedu Martina Fronca. Proti nemu sa podľa neho postaví Palkov podporovateľov Daniel Lipšic. Ten takéto špekulácie odmieta. "Ak niekto kalkuluje, že má malú skupinu delegátov a ňou zablokuje voľbu predsedu, a potom bude kandidovať niekto ďalší, považujem to za prejav nečestnosti a zbabelosti." Fronc zatiaľ trvá na podpore Hrušovského. Ak by však bola prvá voľba neúspešná, "bola by to iná situácia, ale tá teraz nie je a nebudem o nej ani špekulovať".
Šance sú vyrovnané
Podľa politológa Grigorija Mesežnikova sú šance najsilnejších delegátov pomerne vyrovnané -- "s miernou prevahou" Hrušovského. Víťazstvo jedného alebo druhého však podľa neho nijako zásadne KDH nezmení. "KDH vždy zostane v podobe konzervatívneho kresťanskodemokratického subjektu. Ak sa zmení, tak len v detailoch." Jeho kolega Rastislav Tóth tvrdí, že Hrušovského "nevýraznosť" dá strane väčšiu politickú akceptovateľnosť, ale môže ju obrať o podporu vo verejnosti. Palko je zas podľa neho "výrazný, ale aj dosť radikálny, čo môže skôr vyvolávať konflikty ako upokojovať situáciu".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. máj 2024 03:21