StoryEditor

Prezident Gašparovič má výhrady voči európskej zmluve

16.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Prezident Ivan Gašparovič má výhrady voči niektorým častiam európskej reformnej zmluvy, avšak nepodpísať ju by znamenalo ísť sami proti sebe. Uviedol to v diskusnej relácii Slovenskej televízie. "Sami by sme šli proti sebe a dali by sme si vlastnú facku. Takýto ďalší krok neuznania -- to by bolo pre Európsku úniu veľmi zlé. Hoci mám určité výhrady voči niektorým častiam." Gašparovič na túto tému hovoril nedávno s poľským prezidentom Lechom Kaczynským, otázku európskej reformnej zmluvy chce otvoriť aj na stretnutí s českým prezidentom Václavom Klausom.
Prezident plne podporuje vstup Slovenska do eurozóny aj napriek tomu, že začiatky môžu byť pre našu krajinu trochu tvrdšie. "Začiatok môže byť trochu tvrdší. Vyhlásil som, že splníme všetky podmienky vstupu do eurozóny, ale vláda by mala ešte zhodnotiť dopad -- plusy a mínusy, a to, čo bude prevažovať, to by sme mali potom presadiť," tvrdí prezident republiky Gašparovič. Na svojich výjazdoch po mestách a obciach sa vraj nestretáva až s takou nedôverou občanov k euru, ľudí skôr zaujímajú podrobnosti prijatia a dosah.
V závere relácie sa prezident vyjadril aj k problematike nezávislosti Kosova. Pozícia Slovenska je podľa neho daná členstvom krajiny v Európskej únii. V prípade vyhlásenia samostatnosti Kosova však Slovensko podľa hlavy štátu nebude tou krajinou, "ktorá sa bude ponáhľať, aby ratifikovala samostatnosť".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 22:10