StoryEditor

Jozef M. absolvuje viacero lekárskych vyšetrení (rozšírená)

25.10.2007, 18:53
Autor:
TASRTASR

Bratislava 25. októbra (TASR) - Právny zástupca prepusteného známeho podnikateľa Jozefa M. Peter Filip si dôkladne zanalyzuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS), na základe rozhodnutia ktorého Najvyšší súd (NS) prepustil dnes jeho klienta z bratislavského Ústavu pre výkon väzby.
"Prečítam si dôkladne dôvody, prečo tak ÚS rozhodol," zdôraznil. Jeho klient s určitosťou absolvuje v najbližších dňoch a týždňoch viacero lekárskych vyšetrení. Jozef M. mal v minulosti srdcovo-cievne a následne aj psychické problémy, na ktoré sa liečil, bol viacnásobne vyšetrený a musel dokonca aj vo väzbe užívať psychofarmaká, povedal dnes advokát Filip pre TASR.
Jozefa M. dnes okolo pol tretej popoludní prepustili z väzby. NS tak urobil na základe rozhodnutia ÚS SR, pričom Jozefovi M. má vyplatiť náhradu trov vo výške 7492 korún. Rozhodlo o tom plénum ÚS SR na neverejnom zasadnutí v utorok 23. októbra.
"Cítim sa dobre, lebo konečne zvíťazila spravodlivosť," povedal po svojom prepustení Jozef M. Na otázku, či ostane na Slovensku a bude chodiť na súdne pojednávania, odpovedal: "Jasné."
"Obmedzenie osobnej slobody je najväčší zásah do ľudských práv a toto rozhodnutie ho mimoriadne potešilo," uviedol obhajca Jozefa M. Peter Filip. "Očakával som toto rozhodnutie, pretože som od prvopočiatku tvrdil, že rozhodnutie o väzbe môjho klienta je nezákonné," povedal Filip. "To, že sa zdržiaval v Obyciach, nie je možné povedať, že sa zdržiaval na mieste, ktoré nie je súdu známe, keďže súd o tejto adrese vedel," dodal. Prvé kroky Jozefa M. po prepustení z väzby mali smerovať do bratislavského sídla spoločnosti Sipox.
Najvyšší súd uznesením z 26. júna 2007, ktorým sa lehota trvania väzby Jozefa M. predĺžila do 30. novembra 2007, porušil základné ústavné a ľudské práva sťažovateľa. ÚS svojím rozhodnutím zrušil uznesenie NS z 26. júna a NS prikázal, aby menovaného neodkladne prepustil z väzby na slobodu. NS je povinný zaplatiť sťažovateľovi náhradu trov konania vo výške 7492 Sk na účet jeho právneho zástupcu do jedného mesiaca od doručenia nálezu ÚS.
Porušenie svojich základných práv videl podnikateľ Jozef M. v tom, že väzbu mu druhýkrát predĺžili neodôvodnene bez osvedčenia konkrétnych skutkových okolností. Podľa sťažovateľa vyhlásením rozsudku vo veci samej 27. apríla tohto roku sa dokazovanie skončilo a tým pominul akýkoľvek dôvod ďalšej väzby.
Dôvodom na predĺženie väzby Jozefa M. bola podľa NS reálna hrozba, že by sa obžalovaný snažil vyhnúť trestnému stíhaniu a mariť tak priebeh trestného konania.
Najvyšší súd SR 11. októbra na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok Špeciálneho súdu v Pezinku (ŠS) nad Jozefom M. v kauze údajného tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. "Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí v trestnej veci obžalovaného JUDr. Ing. J. M. zrušil prvostupňový rozsudok a vec vrátil Špeciálnemu súdu, aby ju znova v potrebnom rozsahu prejednal a rozhodol. O väzbe sa nerozhodovalo," uviedla vtedy riaditeľka kancelárie predsedu NS SR Eva Rupcová. Jozef M. bol vo väzbe od decembra minulého roka, pričom v apríli ho ŠS už odsúdil za vytunelovanie skrachovaných nebankových subjektov BMG a Horizontu na 12 rokov. Známy podnikateľ sa proti rozsudku odvolal. Tvrdil, že jeho väzba aj jej predĺženie sú protizákonné. Na Ústavný súd dal podania v januári aj júli. "Týkajú sa porušenia ústavných práv," povedal vtedy Filip.
Jozef M. už raz na Ústavnom súde namietal porušenie svojich práv, a to v apríli 2004 po tom, ako sa dostal prvýkrát do väzby. Po vyše roku ústavní sudcovia túto sťažnosť zamietli.
Meno Jozefa M. v prípade tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia sa objavilo 30. júla 2002, keď ho obvinili z trestného činu poškodzovania veriteľa. Neskôr, 21. októbra 2002, polícia Jozefa M. zadržala na hraničnom priechode Bratislava-Berg pri pokuse o vycestovanie do Rakúska. Ešte v ten deň ho obvinila z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej a teroristickej skupiny v súbehu s trestným činom podvodu. Oboch trestných činov sa mal dopustiť v súvislosti s krachom nebankových finančných spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:55