StoryEditor

Štedrá rozlúčka na krajských úradoch

01.10.2007, 00:00

Vyše stotisícové odstupné a odmeny k tomu. S tým všetkým odchádzajú zo svojich funkcií prednostovia krajských úradov, ktoré práve oddnes prestávajú fungovať. Vláda odvolaným prednostom odklepla odstupné presahujúce milión korún. Na jedného to vychádza na viac ako 136-tisíc korún. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) im k tomu pridelil aj 50-tisícové odmeny. "Dôvodom udelenia odmien bolo plnenie úloh spojených s rušením krajských úradov a prechodom ich kompetencií na obvodné úrady a jednotlivé ministerstvá," hovorí Alena Koišová z ministerstva vnútra. Ďalších 30-tisíc korún udelil minister päťdesiatke obvodných prednostov.
Z úradu na úrad
Vláda rušenie úradov odôvodnila šetrením. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to avizoval hneď po nástupe do funkcie -- podarilo sa to však urobiť až s platnosťou od 1. októbra 2007. Krajskí prednostovia tak išli do funkcie s vedomím, že to bude dočasné.
Trojica prednostov bude pokračovať vo vedúcej funkcii na inom úrade -- Otta Galisa v Bratislave, Miroslava Lašša v Trenčíne a Milana Géciho v Košiciach vláda presunula na pozíciu prednostu obvodného úradu. Vláda preto odvolala aj trojicu súčasných šéfov týchto úradov. "Beriem to úplne normálne. Tak ako som prišiel, tak odchádzam," reagoval pre HN odchádzajúci šéf obvodného úradu v Bratislave Dalibor Štefánik, ktorý končí po pol roku.
O svoju budúcnosť sa nemusí obávať ani odvolaný krajský šéf z Banskej Bystrice a člen Smeru Peter Polešenský. Kým sa prihlási do výberového konania na riaditeľa Slovenskej správy ciest v stredoslovenskej metropole, bude tam pôsobiť ako poverený riadením. Z krajského na obvodný úrad si to namieri aj Milan Monček. Ten vo funkcii prednostu pôsobil v Nitre len od nového roka, keď vystriedal nového nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča. Svoje trvalejšie miesto však vidí v samospráve.
Žilinský prednosta Vladimír Liššák sa podľa našich informácií chystá opäť podnikať, potvrdiť to však nechcel. Trnavský šéf Jozef Behula sa zatiaľ rozhoduje medzi štátnou správou a privátnou sférou. Tvrdí, že od Smeru nikdy neočakával, že mu ponúkne funkciu. "Nepotrpím si na to, aby mi niekto niečo ponúkal."
Žiadne veľké šetrenie
Agenda, ktorú teraz vybavovali krajské úrady, sa presunula na obvodné úrady. Pôjde o vydávanie dokladov pre živnostníkov, označenia motorových vozidiel pre zdravotne postihnutých, rozhodnutia o udelení štátneho občianstva pre cudzincov či správu matrík. Zrušenie krajských úradov neprinieslo veľkú finančnú úsporu. Ministerstvo vnútra ju vyčíslilo na 100 miliónov korún. Z približne tisícky zamestnancov, ktorých krajské úrady zamestnávali, sa totiž zruší iba asi sto pracovných miest. Ostatní budú vykonávať svoje úlohy na obvodných úradoch.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 18:11