StoryEditor

Rok externého štúdia by stálo sestričku 2/3 ročného hrubého platu

07.09.2007, 12:56
Autor:
TASRTASR
Rok bakalárskeho externého štúdia môže stáť zdravotnú sestru dve tretiny jej celoročného hrubého platu. Ministerstvo zdravotníctva SR bude aj preto žiadať o zníženie poplatkov za externé vysokoškolské štúdium zdravotníckych povolaní.

"Budeme žiadať, aby sa pre osoby, ktoré sa na zdravotnícke povolania pripravujú, poplatky podstatne znížili a boli iba symbolické. Jednak kvôli nízkym ohodnoteniam ich práce v porovnaní s inými sektormi národného hospodárstva a jednak kvôli nedostatku odborníkov v praxi," uviedla pre TASR hovorkyňa ministra zdravotníctva Silvia Balázsiková na margo stropného poplatku 74.000 korún za rok bakalárskeho štúdia, ako aj ďalších nákladov na štúdium.
Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSPA) Márie Lévyovej hrubý mesačný príjem sestry je 10- až 12.000 korún, vo fakultných nemocniciach o málo vyšší, v ambulanciách aj pod 10.000 korún.
"Išlo by o dve tretiny ich hrubého platu. Oni si jednoducho nemajú z čoho vziať úver. My máme problém zaplatiť si 6000 korún za ročné špecializačné štúdium a nie 47.000 za rok bakalárskeho štúdia," uviedla pre TASR Lévyová.
Komora aj ministerstvo zdravotníctva sa zhodujú na tom, že zavedenie takýchto poplatkov štúdia len zvýrazní nedostatok sestier na Slovensku. A podľa Lévyovej sestry nemôžu ani očakávať od zamestnávateľa podporu v rozširovaní si vzdelania.
"Vekový priemer sestry je 45 rokov. Ak uvážime, že o desať rokov tu máme totálnu krízu, podľa toho by mala vyzerať aj stratégia krajiny pre nábor na toto povolanie, ako ich majú iné krajiny - štipendiá, vzdelávacie programy a podobne. Na Slovensku sa nič nedeje," dodala Lévyová.
Kvalifikačným predpokladom pre výkon povolania zdravotnej sestry je bakalársky stupeň vzdelania. Mnohé sestry si už vzdelanie doplnili, ale nedá sa odhadnúť, koľko ich ešte bude chcieť ísť študovať.
Aký deficit skutočne Slovensko má, sa tiež nedá určiť. Hoci rezortu zdravotníctva v terajšej sieti lôžkových zariadení v ich zriaďovateľskej pôsobnosti chýba 544 sestier a po nadobudnutí účinnosti novely Zákonníka práce sa ich počet zvýši, SKSPA toto číslo pokladá za skreslené.
Na pôžičky študentom externého štúdia zatiaľ nie sú pripravené ani bankové subjekty. Podľa hovorkyne Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňovej úvery, ktoré poskytujú vysokoškolákom, sú určené pre internistov, vrátane denných doktorandov do 26 rokov. Externisti, ktorí majú spravidla pravidelný príjem, môžu získať len štandardný spotrebný úver od 20.000 korún, ktorý nie je obmedzený vekom a jeho splatnosť závisí od jeho výšky.
Môžu však využiť aj povolené prečerpanie účtu, kde nie je stanovená pravidelná splátka a úver splácajú podľa vlastných možností, prípadne kreditnú kartu, kde splácajú najmenej 500 Sk mesačne," uviedla pre TASR Fuňová.
Rovnaký postup môžu zvoliť aj interní študenti od 18 do 26 rokov, ktorí by chceli požiadať o pomoc VÚB banku. Podľa hovorkyne Aleny Walterovej môžu využiť aj bezúčelovú flexipôžičku vo výške 20.000 až 400.000 korún s úrokovou sadzbou 7,9 percenta, pričom úver je väčšinou štandardne zabezpečený solidárnym spoludlžníkom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 02:09