StoryEditor

Slováci rozhodli o politikoch. Neúspešne

19.09.2010, 01:20
Aktualizované | Sulíkovo referendum je neplatné. Volebná účasť dosiahla 22,84 percenta, čo predstavuje takmer milión zúčastnených voličov.

Na sobotňajšie referendum prišlo hlasovať takmer milión oprávnených voličov. Keďže účasť bola 22,84 percenta a nepresiahla 50-percentnú hranicu, plebiscit je neplatný. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR, ktoré zverejnil po sčítaní všetkých hlasovacích lístkov. Právo hlasovať malo viac ako štyri milióny občanov.

Najnižšia účasť bola v Čadci. Hlasovať tam prišlo 15,11 percenta voličov. Naopak, najvyššiu zaznamenali v Senci (30,24 percenta).

V poradí siedme všeľudové hlasovanie tak, podobne ako predchádzajúcich päť referend, stroskotalo na nezáujme občanov. Potrebný počet ľudí k urnám prišiel len pri hlasovaní o vstupe krajiny do EÚ.

Slováci mohli v sobotu rozhodnúť aj o tom, či súhlasia so zúžením poslaneckej imunity, zavedením maximálnych cenových limitov pri obstarávaní automobilov orgánmi verejnej moci, zrušením koncesionárskych poplatkov či vyňatím osôb poverených výkonom verejnej moci z možnosti uplatniť právo na odpoveď podľa tlačového zákona. Otázok bolo šesť, účastníci hlasovania nemuseli odpovedať na všetky. Niektoré témy ako napríklad obmedzenie poslaneckej imunity či zavedenie volieb cez internet zaradila nová vláda, ktorá vzišla z júnových parlamentných volieb, do svojho programového vyhlásenia.

Výsledky referenda

Referendum iniciovala ešte pred júnovými voľbami do Národnej rady vtedy mimoparlamentná SaS s cieľom prilákať voličov k urnám; očakávala totiž, že sa spojí s parlamentnými voľbami. Na vypísanie referenda bolo potrebných najmenej 350.000 podpisov od občanov, prezidentská kancelária uznala asi 368.000 z vyše 400.000 podpisov na odovzdaných hárkoch.
Analytici od vyhlásenia termínu konania plebiscitu predpovedali nízku účasť, podľa prieskumu agentúry Focus nemala presiahnuť 20 percent. Pod slabý záujem sa podľa nich podpísala najmä nevýrazná kampaň a odmietavý či nejednoznačný postoj väčšiny parlamentných politických strán.

Kým opozičné strany Smer-SD a SNS označili plebiscit za kampaň jednej strany a svojim priaznivcom vraj preto nemohli účasť odporučiť, vládne SDKÚ-DS a KDH sa jednoznačne nevyjadrili a rozhodnutie ponechali na voličoch. Predreferendovú agitáciu zorganizovala ako jediná vládna SaS, asi tisícka bilbordov či kontroverzný spot s opitým exposlancom ĽS-HZDS Jánom Cuperom však občanov príliš nepresvedčili.

Ústredná komisia pre referendum, ktorá zverejní oficiálne výsledky v nedeľu napoludnie, nezaznamenala počas referenda vážnejšie komplikácie; problémy neriešila ani polícia. Plebiscitu sa zúčastnila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), predseda parlamentu Richard Sulík (SaS), podpredseda Národnej rady Béla Bugár (Most-Híd) či minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 19:26