StoryEditor

Bárdos: Zníženie počtu ministerstiev je populistický ťah

15.01.2010, 18:06
Autor:
TASRTASR

Zníženie počtu ministerstiev, ktoré dnes schválila vláda, považuje Gyula Bárdos (SMK) za marketingový a populistický ťah predsedu vlády a Smeru-SD. "Keď to mysleli vážne, mohli to urobiť počas štyroch rokov, mali na to politickú silu," konštatoval dnes pre TASR.

Zároveň dodal, že takýmto spôsobom chcú odpútať pozornosť od rôznych káuz. "Považujem to za odpútavací manéver, nevidím dôvod podporiť takýto zákon v skrátenom legislatívnom konaní, niekoľko mesiacov pred voľbami," zhodnotil s tým, že poslanecký klub o tomto zákone ešte nerokoval.

KDH tiež o tomto zákone podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Pavla Abrhana ešte nerokovalo. "Ak súčasťou toho návrhu nie je vydokumentované aj zníženie počtu osôb na jednotlivých ministerstvách, tak len samotným zlúčením ministerstiev nepríde k žiadnemu zefektívneniu, žiadnemu získaniu finančných prostriedkov," zhodnotil Abrhan.

Predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS sú presvedčení, že v rámci efektívnejšieho fungovania verejnej správy možno okamžite zrušiť post podpredsedu vlády bez portfólia (vicepremiér pre európske záležitosti, vedomostnú spoločnosť a ľudské práva a menšiny), ako aj ministerstvo hospodárstva a výstavby. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla členka Prezídia SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Zároveň tvrdí, že do budúcnosti sa dá uvažovať o zlúčení ministerstva zdravotníctva a rezortu sociálnych vecí a rodiny. "Návrh na zrušenie dvoch ministerstiev, ktorým predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) podmieňuje zníženie spotrebnej dane z nafty, je populistický a klamlivý. Preteky, kto navrhne väčšie zníženie počtu rezortov, nevyriešia problém elektronického mýta a neprinesú v tomto roku ani úsporu, ani kvalitnejšie služby ministerstiev občanom," tvrdí Žitňanská s tým, že strana ho v Národnej rade SR nepodporí.

Na Slovensku by od 1. júla tohto roka mali byť o dve ministerstvá menej. Kabinet dnes schválil novelu zákona o organizácii činnosti vlády a ústrednej štátnej správy, z ktorej vyplýva, že sa zruší ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja, ako aj ministerstvo životného prostredia. Vláda SR zároveň rozhodla o jej skrátenom legislatívnom konaní.

Pôsobnosť ministerstva výstavby by prešla na nové ministerstvo hospodárstva a výstavby okrem kompetencie na úseku verejných prác. Tá by spadala pod Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Koordinácia využívania finančných prostriedkov z fondov EÚ by prešla na Úrad vlády SR. Zlúčenému ministerstvu by pribudla kompetencia týkajúca sa stavebnej politiky.

Zrušením envirorezortu by doterajšie kompetencie prešli na ministerstvo pôdohospodárstva. Vznikne tak Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky.

Zmení sa tiež súčasný názov ministerstva školstva na Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR. Pod ministerstvo kultúry by prešlo portfólio cestovného ruchu, a tak by pod neho spadala Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). Jeho nový názov by bol Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR.

01 - Modified: 2024-05-09 18:54:32 - Feat.: - Title: Debut školáka na politickej scéne. Trumpov najmladší syn Barron bude delegátom na júlovom zjazde republikánov 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 00:02