StoryEditor

Fico verí, že cirkvi pred voľbami zaujmú múdre a spravodlivé postoje

25.01.2010, 12:27
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) verí, že cirkevní predstavitelia tak ako doteraz, pred parlamentnými voľbami verejne zaujmú múdre slobodné, pokojné, rozvážne a spravodlivé postoje pre ďalšiu spoluprácu s novou vládou a najmä pre dobrá našich občanov. Uviedol to na dnešnom stretnutí s 26 zástupcami cirkví a náboženských obcí registrovaných v SR.

"Naši občania budú pod mediálnymi atakmi a uprostred politického zápasu. Želám si, aby každý zodpovedne precítil svoju volebnú zodpovednosť a možnosť slobodnej voľby. Občanom prajem, aby si dokázali vybrať z politických ponúk s rozumom a srdcom a bez hnevu a zaujatosti," povedal v príhovore pred slávnostným obedom.

Šéf exekutívy sa nevyhol ani bilancovaniu roka 2009, ktorý považuje za náročný. "Objavila sa plynová kríza, ktorú sa tejto vláde spoločne s obyvateľmi podarilo zvládnuť bez výraznejších, najmä sociálnych dôsledkov," pripomenul. Na margo hospodárskej krízy podotkol, že v porovnaní s inými štátmi ju "zvládame vďaka našim ľuďom, ich pracovitosti a skromnosti celkom dobre". V tejto súvislosti opätovne zdôraznil, že napriek kríze sa na Slovensku aj vďaka mnohým krokom vlády mohol zachovať sociálny štandard občanov.

Fico je presvedčený, že ak sa vláde SR podarilo urobiť veľa dobrých rozhodnutí a opatrení, tak aj preto, že okrem pripravenosti má na tom zásluhu aj postoj kabinetu k ľuďom a snaha vážiť si človeka. "Samozrejme, že aj my sme urobili chyby, čelili sme mediálnym a opozičným tlakom a politickej neprajnosti tak, ako každý, kto robí veľa a nie vždy sa všetko podarí," konštatoval. Premiér podotkol, že vláda má na zreteli dobro ľudí našej vlasti, "a to ani zďaleka nie tých najbohatších, ale práve tých druhých, priemerných občanov, sociálne slabých, ľudí, ktorých by číry liberálny trh a výroba bez ochrany sociálneho štátu, rozdrvil".

Podľa jeho slov sa začína ukazovať, že cirkev môže byť so štátom v súzvuku napr. pri starostlivosti o rómske etnikum žijúce v zložitých podmienkach. "No ide o zložitú prácu, kde majú svoj dlh aj štátne inštitúcie či tretí sektor," pripustil. Cirkevným predstaviteľom sa Fico zároveň poďakoval za finančné zbierky na pomoc obetiam zemetrasenia na Haiti, ktorým zložil hold.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:36