StoryEditor

Na Jánošovú musia tlačiť, ešte v stredu nám ďakovala, hovoria autori videa

05.11.2015, 23:00
Video, ktoré ukazuje na možnú korupciu, nemá byť pravdivé.

V utorok ho obviňovala, dnes to popiera. Iveta Jánošová pred pár dňami hovorila na videu, že jej exmanžel nosieval domov objemnú hotovosť v papierových vrecúškach na pečivo. Včera sa prostredníctvom vyhlásenia zaslaného redakciám advokátom Ivanom Pecníkom od svojich tvrdení aj od videa dištancovala. Video zhotovil Ivan Katrinec, ktorý bol jej právny poradca. „Na tento rozhovor ma naviedol. Ako som sa neskôr dozvedela, jeho cieľom bolo s touto nahrávkou obchodovať,“ píše sa vo vyhlásení.

Občianske združenie ICOCRIM (Medzinárodný výbor pre boj s organizovaným zločinom) si stojí za nahrávkou exmanželky bývalého poslanca Smeru Vladimíra Jánoša, v ktorej hovorí o podozreniach z vyberania provízií v Hornonitrianskych baniach Prievidza.

„Neviem kto na ňu aké tlaky robí. Sama dala všetky informácie,“ reagoval šéf výboru Jozef Zaťko pre sme.sk na vyjadrenie Jánošovej.

Pre denník Sme dodal, že s nahrávkou nerobili nič iné, len ju odovzdali Národnej kriminálnej agentúre. „Ešte 4. novembra písala pani Jánošová esemesku, v ktorej ďakovala za to, čo všetko pre ňu robíme.“

Na videu Jánošová tvrdila, že peniaze si ukladal jej exmanžel v Prievidzi do trezora. Po peniaze mal chodiť ku generálnemu riaditeľovi Hornonitrianskych baní Petrovi Čičmancovi. Dokopy mal takto priniesť približne 200 až 300 miliónov eur.

Zhotoviteľ videa Ivan Katrinec na ňom hovorí, že do baní ročne išlo 80 miliónov eur, z ktorých mali ísť naspäť do Smeru „vratky“. Strana Smer-SD sa k videu nevyjadrila.

Samotný Čičmanec tvrdenia popiera. „Poslanec Jánoš navštevoval Hornonitrianske bane Prievidza, ako najväčšieho zamestnávateľa v regióne,“ povedala hovorkyňa baníckej spoločnosti Adriana Siváková a dodala, že preberanie peňazí od Čičmanca je číry nezmysel a lož.

V roku 2009 sa počas Dňa baníkov stretli vtedajší poslanec Vladimír Jánoš (vľavo) so šéfom Hornonitrianskych baní Petrom Čičmancom a premiérom Robertom Ficom.

Vila v Bratislave

„Polícia preveruje všetky tvrdenia a informácie, ktoré zakladajú podozrenie z trestnej činnosti, ktoré uviedla osoba I. K. vo svojom trestnom oznámení,“ napísal Martin Wäldl z tlačového oddelenia Prezídia Policajého zboru. Generálna prokuratúra nám odkázala, že vecou sa zaoberá už aj Národná kriminálna agentúra.

Ivan Katrinec bol právnym poradcom Ivany Jánošovej. Pôsobí v občianskom združení ICOCRIM, Medzinárodnom výbore pre boj s organizovaným zločinom, terorizmom a korupciou. Tá funguje na základe zvláštnych pravidiel, napríklad Katrincovi bol takto udelený titul podplukovník, hoci na jeho udelenie nemala oficiálne oprávnenie. A bol to práve on, kto dal na základe nahrávky podnet na políciu. Čo sa týka samotného Jánoša, ten vo svojom majetkovom priznaní uviedol iba príjem z verejnej funkcie, ktorý sa pohyboval na úrovni okolo 24-tisíc eur ročne. Okrem neho priznal dva byty, garáž a auto.

Podľa obchodného registra zas bol spoločníkom vo firme Nertex, ktorá sídli na bratislavských Palisádach. V roku 2014 svoj podiel predal za 20-tisíc eur, čo uviedol v majetkovom priznaní. Jánoša „preslávili“ nahrávky, ktoré sa začiatkom marca tohto roka šírili internetom.

Jedno obvinenie už má

Na nich mal vulgárne nadávať svojej manželke. Polícia ho neskôr obvinila z týrania blízkej osoby a vzala ho do väzby. Z tej sa napokon „vykúpil“ za kauciu 20-tisíc eur. Polícii prisľúbil, že sa bude hlásiť a poskytne plnú súčinnosť. Za jeho správanie sa zaručila aj jeho sestra. Katrinec vtedy zastupoval Jánošovu manželku. V médiách bol síce istý čas titulovaný ako právnik či advokát, nakoniec však vyšlo najavo, že na daný titul nemá nárok. Chýba mu totiž právnické vzdelanie. Čo sa týka

samotnej organizácie, v ktorej pôsobí, ako upozornil portál aktualne. sk, ide o zvláštne združenie. Na jednej strane sa totiž javí ako oficiálna policajná organizácia, avšak v skutočnosti ide o občianske združenie, ktorého cieľom je zvyšovanie

bezpečnosti a právneho povedomia občanov. Zvláštne tituly si udeľujú aj jeho členovia. Ako to bolo už v prípade spomínaného „podplukovníka“ Katrinca.

Čo povedala Iveta Jánošová vo videu

Myslím si, že spolupracoval s pánom Čičmancom aj s pánom Ficom. Hovoril mi to tak. Stretávali sa v baniach, vždy sa niečo dohodlo a potom prišiel s balíkom peňazí. Nosil to asi v trojmesačných intervaloch.

Boli veľkí kamaráti. Veľa vecí mu prešlo, bolo to aj v novinách. Mňa zneužíval napríklad na to, že keď sa ho novinári opýtali, odkiaľ má také drahé hodinky, povedal, že odo mňa. Ja pritom nedisponujem žiadnymi peniazmi.

Fico vedel, že ma týra. Raz ma exmanžel zobral na jednu smerácku akciu. Povedal, že pôjdeme za Robom, tak ho oslovoval, a poviem mu, že som mala problémy a žiarlila som a že on o ničom nevedel. Fico ho kamarátsky potľapkal, že to je dobré.

Kaliňáka nemal rád. Celkovo nemal rád ľudí okolo premiéra Fica. Trpel. Veľakrát ho nazval balkánsky cigáň.

Vždy mi hovoril, že ešte niečo vyjde a nebudem musieť robiť do konca života. Bola to veľká suma. Povedala by som, že niekoľko miliónov eur.

Peniaze si dával do trezora tu v Prievidzi. Potom si kúpil čítačku peňazí, lebo mal problém to zrátať. Niekedy to išlo aj pätnásť minút.

01 - Modified: 2007-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mexiko zaliala voda
01 - Modified: 2024-06-03 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Hroziaci bankrot Slovenska je dôsledkom politickej nekompetentnosti 02 - Modified: 2024-05-29 18:48:07 - Feat.: - Title: Súd umožnil vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra v súvislosti s korupciou 03 - Modified: 2024-05-29 15:15:10 - Feat.: - Title: Politici vs. novinári: Prečo slovenskú mediálnu scénu zasiahlo zemetrasenie? 04 - Modified: 2024-05-29 09:18:56 - Feat.: - Title: Rusko upratuje po Šojguovi. Putinovi došla trpezlivosť, tajní z FSB začali čistiť najvyššie armádne poschodia 05 - Modified: 2024-05-28 18:00:00 - Feat.: - Title: Sociálne podniky sú dôležité fabriky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. jún 2024 02:37