StoryEditor

Kotleba sa dostal do sporu s poslancami. Tí nakoniec ustúpili

17.01.2014, 18:14
Autor:
tasr, stltasr, stl

Na programe rokovania zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho (BBSK) kraja sa dnes v Jelšave nevedeli dohodnúť poslanci s predsedom Marianom Kotlebom. Koalícia strán Smer-SD a KDH chcela rokovať aj o rozpočte na tento rok. Predseda BBSK najskôr odmietol dať o návrhu hlasovať. Situácia si vyžiadala osobitné stretnutie predsedov klubov.

Problém bol aj v registrácii poslaneckého klubu koalície Smer-SD a KDH. Poslankyňa Ľubica Laššáková tvrdila, že návrh na založenie klubu doručila na úrad spolu so žiadosťou o zvolanie mimoriadneho rokovania ešte 23. decembra minulého roka. Predseda Marian Kotleba tvrdí, že takýto dokument sa k nemu nedostal.


Šéf Banskobystrického kraja Marian Kotleba prichádza na rokovanie v Jelšave. Snímka: TASR/František Iván

Existenciu klubu však dnes napokon oficiálne potvrdil. Vznik poslaneckého klubu ohlásili aj poslanci Strany maďarskej komunity. Nezávislí poslanci vytvorili klub nezaradených.

Po rokovaní predsedov poslaneckých klubov otvoril Marian Kotleba opätovne rozpravu o jednotlivých bodoch rokovania. Poslanci koalície Smer-SD a KDH predniesli pôvodný program, ktorým sa chceli zaoberať na mimoriadnom zastupiteľstve. Vzápätí však v rámci rozpravy jednotlivé body stiahli ich navrhovatelia. "V záujme budúcej spolupráce navrhujem stiahnutie rozpočtu z dnešného rokovania BBSK," povedala Laššáková. Vzápätí stiahli poslanci aj návrh na rokovací poriadok, plán práce hlavného kontrolóra na prvý polrok a vymenovanie riaditeľky Domova sociálnych služieb v Tisovci.

V ďalšom rokovaní vyhlásili poslanci BBSK voľbu hlavného kontrolóra. Hlasovaním potvrdili komisiu, ktorá bude kontrolovať splnenie požadovaných kritérií prihlásených uchádzačov a predsedu zaviazali, aby voľbu hlavného kontrolóra zaradil bezodkladne na najbližšie možné rokovanie zastupiteľstva. Momentálne rokujú o štatúte BBSK.

Po skončení rokovania zastupiteľstva predseda BBSK vyjadril s rokovaním spokojnosť. "Nakoniec došlo k dohode, a čo považujem za dôležité, zvládli sme vyhlásenie voľby kontrolóra. Vidím to ako dobrý štart do celého volebného obdobia. Po stretnutí s predsedami poslaneckých klubov to vyzerá tak, že sa s viacerými dohodneme aj na spolupráci," skonštatoval Kotleba.

Stiahnutie rozpočtu z rokovania vysvetlila poslankyňa Ľubica Laššáková za Smer-SD ako ústretový krok. "V podstate ide o to, že pri návrhu rozpočtu musí byť dohoda úradníkov, poslancov a musí byť spolupráca aj s predsedom. Keďže sme videli, že po dvoch hodinách to nevedie k zdarnému koncu a situácia sa vyhrocuje, zvolali sme stretnutie, kde si jednotlivé body vydiskutujeme a návrh rozpočtu predložíme na rokovanie vo februári," dodala Laššáková.

 

01 - Modified: 2005-12-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Napísali o... Milanovi Knížákovi
01 - Modified: 2022-04-29 09:17:06 - Feat.: - Title: Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka? 02 - Modified: 2022-03-08 14:14:01 - Feat.: - Title: Ďalšie obvinenie extrémistu. Kotleba môže mať na krku trestný čin podnecovania 03 - Modified: 2022-03-04 10:37:38 - Feat.: - Title: Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha 04 - Modified: 2022-02-23 11:00:01 - Feat.: - Title: Ján Lunter už nebude kandidovať na župana, vo voľbách podporuje svojho syna 05 - Modified: 2021-09-29 20:12:39 - Feat.: - Title: Kotlebova kauza sa zasekla na súde. Kolíková žiada vysvetlenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 17:57