StoryEditor

Ohlasy svetovej tlače na Kotlebu: Slovenský kraj si zvolil neonacistu

24.11.2013, 09:56
Autor:
redred
Prečítajte si reakcie európskych i svetových médií na výsledky župných volieb u nás.

Agentúra AP
Slovenský neonacista, ktorého strana hovorí, že NATO je teroristická organizácia a chce, aby krajina opustila spoločnú európsku menu vyhral krajské voľby, píše medzinárodná tlačová agentúra Associated Press, ktorej správu prebral napríklad americký portál Washington post, Fox News.com či ABCnews.com.

Kotleba bol predsedom zakázanej neonacistickej Slovenskej pospolitosti - Národnej strany, ktorá organizovala protirómske zhromaždenia a vyjadrovala sympatie k Slovenskému štátu, nacistickej bábke počas druhej svetovej vojny, pripomína agentúra.

Nedeľné výsledky ukázali silu ľavicového SMERU SD a premiéra Robera Fica, ktorý získal 6 z 8 županov. Pravicový a opozičný Pavol Frešo, ktorý získal hlavné mesto označil Kotlebovo víťazstvo za obrovskú ranu demokracie, uzatvára článok AP.

idnes.cz
V druhom kole krajských volieb na Slovensku vyvolal rozruch. Je ním úspech nacionalistu Mariana Kotlebu v Banskobystrickom kraji. V kresle tamojšieho župana totiž zasadne neonacista Kotleba, volebný líder Ľudovej strany Naše Slovensko. Hoci ešte v minuloročných parlamentných voľbách získala jeho strana mizerných 1,58 percenta hlasov, víkendový súboj s protikandidátom Vladimírom Maňkom Kotleba s prehľadom vyhral.

Tridsaťšesťročný Marian Kotleba v slovenskej politike nie je žiadnym nováčikom. Od roku 2003 stál na čele ultrapravicovej strany Slovenská pospolitosť. Išlo mimochodom o prvú politickú stranu v histórii krajiny, ktorú slovenský ústavný súd rozpustil s tým, že jej činnosť je v rozpore s ústavou.



Die Welt
Na Slovensku bol zvolený nečakane pravicový extrémista, vodca Marian Kotleba na post predsedu Banskobystrického kraja. Hlasovanie vyhral jasne proti svojmu konkurentovi zo strany Smer-SD.  Kotleba je už dlho známy pre svoju kampaň proti rómskej menšine – a pre kontroverzné vystúpenia v uniformách s fašistickými znakmi. Viackrát bol zatknutý políciou a čelil obvineniam z rasovej neznášanlivosti a z ohrození demokracie. Ale nikdy nebol odsúdený.

Portál českého týždenníka Reflex

Ak bolo Kotlebovo druhé miesto v prvom kole krajských volieb pred 14 dňami veľkým prekvapením, jeho víťazstvo v druhom kole znamená pre Slovensko šok. Maňkovi víťazstvo v prvom kole uniklo len tesne a všeobecne sa očakávalo, že v druhom kole svojho súpera jednoznačne porazí, píše portál českého týždenníka Reflex.

Kotlebu predstavuje portál ako človeka, ktorý sa neslávne preslávil vystúpeniami v nacistických uniformách a rasistickým prejavom, kvôli ktorým bol niekoľkokrát žalovaný.

"Vo volebnej kampani na banskobystrického župana Kotleba vydal leták so sľubom, že "odstráni nespravodlivé zvýhodňovanie nielen cigánskych parazitov," píše reflex.cz Bol obžalovaný za hanobenie národa, rasy a presvedčenia.

01 - Modified: 2005-09-26 09:01:00 - Feat.: 0 - Title: Odborníci na nukleárnu medicínu diskutovali v Bratislave
01 - Modified: 2022-10-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kandidáti míňali tisíce aj na kino a ceruzky. Najviac investoval Kollár 02 - Modified: 2022-10-30 11:11:32 - Feat.: - Title: Výsledky volieb 2022: Jedna z top zmien. Najdlhšie vládnuceho župana porazil syn exministra HZDS 03 - Modified: 2022-10-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je mi to jedno, hovorí pre HN volička o stave chodníkov, ciest, škôlok a športovísk 04 - Modified: 2022-10-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Exministri smerujú do komunálu, kotlebovci chcú ovládnuť kraje. Vo voľbách kandiduje až polovica parlamentu 05 - Modified: 2022-05-02 15:04:15 - Feat.: - Title: Kotlebu jednohlasne opäť zvolili za šéfa ĽSNS. Strana označila stratu jeho mandátu za protiústavnú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 21:05