StoryEditor

Lajčák v Budapešti: Budeme profitovať zo vzťahov s Maďarskom

30.03.2015, 15:25
Autor:
TASRTASR

Slovensko-maďarské vzťahy sú v súčasnosti najlepšie, z čoho budú profitovať občania oboch krajín. Vyhlásil to dnes podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa na oficiálnej návšteve stretol v Budapešti s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom.

Lajčák sa zhodol s Orbánom

Lajčák, ktorý sa tento mesiac so svojím maďarským rezortným kolegom stretol už tretíkrát, pripomenul, že pred 20 rokmi bola podpísaná Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou. "Zmluva poskytuje rámec, z ktorého sa odvíja náš dialóg," dodal.

"Zhodli sme sa s premiérom Viktorom Orbánom aj s ministrom Szijjártóom, že zoznam priorít budovania infraštruktúry máme zhodný," povedal šéf slovenskej diplomacie v súvislosti s otázkou spoločných projektov, ako je diaľničné prepojenie Miškovca so slovenskou hranicou, nový most na Dunaji medzi Komárnom a Komáromom či prepojenie maďarskej diaľnice slovenskou hranicou pri Rajke.

"V súvislosti s projektom nový most Komárno-Komárom sme podali žiadosť o financovanie zo zdrojov Európskej únie; počítame, že stavať sa začne v roku 2016," dodal Lajčák. Ministri potvrdili, že sa pripravuje výstavba 21 nových hraničných prepojení medzi Slovenskom a Maďarskom.


Ministri zahraničných vecí Miroslav Lajčák a Péter Szíjjartó. Snímka: TASR/L. Valach

Szijjártó informoval, že maďarská vláda prispeje vojenskou misiou k boju západnej koalície proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Parlament o tom rozhodne v nadchádzajúcich týždňoch.

Lajčák a Szijjártó sa zhodli v tom, že energetika je prioritnou otázkou, preto jej venovali pozornosť nielen v európskom formáte ale aj z dvojstranného hľadiska. "Slovensko a Maďarsko majú síce v otázke plynovodov rôzne predstavy, priebežne však vývoj situácie vzájomne konzultujeme a ubezpečili sme sa, že nech zvíťazí ktorýkoľvek projekt, budeme sa obaja snažiť o to, aby na tom nik neprerobil," povedal šéf maďarskej diplomacie v súvislosti so zrušením projektu výstavby plynovodu Južný prúd.

Na podporu projektov vyčlenili takmer 360 miliónov

Szijjártó uviedol, že na podporu slovensko-maďarských projektov vyčlenili v Eximbank fond vo výške 358 miliónov eur. Ministri hovorili ďalej o spolupráci rezortov obrany, o čerpaní eurofondov, ale aj o migrácii.

Ohľadne ukrajinskej krízy zdôraznili, že musí byť riešená mierovou cestou, pričom zdôraznili, že by všetky strany mali dodržiavať Minskú dohodu.

Lajčák ocenil spoluprácu s Maďarskom aj v rámci Vyšehradskej štvorky, ako aj v príprave na budúcoročné predsedníctvo SR v Rade EÚ. Zdôraznil, že medzi SR a Maďarskom neexistujú tabuizované témy, problémy sa riešia priebežne, bez hystérie a bez odkazovania si prostredníctvom médií.

Šéf slovenskej diplomacie v závere návštevy navštívil putovnú výstavu o Aronovi Grünhutovi, o neveľmi známom záchrancovi židov a bojovníkovi za ľudské práva, rodákovi z Bratislavy, ktorú otvorili 24. marca v Synagóge Jozefovho mesta (Józsefváros).

01 - Modified: 2007-04-26 10:03:05 - Feat.: 0 - Title: Polícia vyhlásila pátranie po konateľovi Formula-tip
01 - Modified: 2024-04-26 21:05:44 - Feat.: - Title: Kaliňák na bezpečnostnej konferencii v Budapešti podporil integráciu krajín západného Balkánu 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 03 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico 04 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 05 - Modified: 2024-04-06 18:54:52 - Feat.: - Title: V Budapešti prezentujú diela svetových fotografov maďarského pôvodu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 10:49