Prezident Kiska predniesol v parlamente prejav po schváleni programového vyhlásenia vlády.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Náš parlament je ako český v 90. rokoch

28.04.2016, 00:00
Vypäté diskusie mávajú aj naši susedia. Poslanci sa okrem vecnej debaty častujú aj osobnými urážkami.

„Zdá sa mi, že metóda ,na hrubé vrece hrubá záplata‘ priviedla komunikáciu v politike, na sociálnych sieťach aj v parlamente veľmi často na samú hranicu únosnosti.“ Toto konštatoval prezident Andrej Kiska v parlamente po utorkovom hlasovaní o dôvere vláde. Poukazoval tak na úroveň politického dialógu na Slovensku v posledných dňoch.

U susedov alkoholici
Politológ z Masarykovej univerzity v Brne Ľubomír Kopeček hovorí, že nedávno ukončená diskusia v slovenskom parlamente mu pripomína obdobie z roku 1998 v Česku. Práve pred osemnástimi rokmi vytvorili spojenectvo súperi – českí sociálni demokrati a pravicová Občianska demokratická strana, ktoré potvrdili takzvanou opozičnou zmluvou. „ODS pred voľbami dosť emocionálne mobilizovala voličov, čo sa vo chvíli, keď sa rozhodla po voľbách tolerovať vládu hlavného konkurenta – sociálnej demokracie, premietlo do vlny spoločenského, intelektuálneho, mediálneho a politického nesúhlasu,“ hovorí Kopeček. V tom čase sa hovorilo o cynickej zrade voličov či obyčajnej mocenskej hre.

Aj na Slovensku vyvolalo pripojenie sa pravicovej Siete a strany Most-Híd do koalície k ľavicovému Smeru vlnu emócií. Padali slová ako zrada, mafia, vyzývalo sa na fackovanie. Politológ Petr Just z Metropolitnej univerzity v Prahe hovorí, že programové vyhlásenie vlády býva sprevádzané emotívnymi prejavmi aj v českom parlamente. Diskusia sa však zvykne vyostrovať až v priebehu funkčného obdobia vlády. „Je u nás pomerne časté, že počas diskusie sa rečníci obviňujú, kto je väčší alkoholik. V tomto vynikali David Rath a Miroslav Kalousek,“ dodáva Just.

Zradcovia aj výzva na súboj
„Prepáčte, poslanci, ktorí ste tam zostali, naozaj si myslím, že ste zradili svojich voličov,“ vyčítal predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič svojim bývalým opozičným poslancom. Zdržanliví neboli ani niektorí koaličníci. „Pán poslanec Matovič, u nás na dedine, keď niekto niekoho obviní, že je zlodejom, ako vy obviňujete nás všetkých, tak ho vyzve na férový boj. A pre mňa by bola veľká česť v takomto boji, aby som vám dal po ústach,“ vyzýval poslanec Smeru Dušan Bublavý.

Otázne teda je, či bola slovenská diskusia v porovnaní s inými liberálnymi demokraciami za hranicou, alebo nie. Podľa Kopečka existujú naprieč Európou veľké rozdiely v politickej kultúre. „Neexistuje niečo ako ,západný štandard‘. V Taliansku alebo v Grécku politiku tradične prežívajú omnoho emocionálnejšie a niečo také tam nie je výnimočné,“ hovorí politológ. Do protikladu zas stavia napríklad Nórsko a Švédsko, kde sú politici zdržanlivejší.

ANKETA
Ako hodnotíte úroveň diskusie v parlamente?

Igor Matovič, OĽaNO-NOVA:
Emócie tam patria
Myslím si, že emócie do politiky patria a niekedy pomáhajú pochopiť podstatu veci. Ale to, čo predviedol minister vnútra Robert Kaliňák, bolo absolútne dno akejkoľvek rozpravy, ktorá tu zaznela za posledných šesť rokov, čo som tu.

Radoslav Procházka, Sieť:
Je to o etickej výbave
Striedavá. Pri niektorých poslancoch dobrá a pri niektorých poslancoch zodpovedajúca ich intelektuálnej a etickej výbave.

Ľuboš Blaha, Smer-SD:
Vizitka opozície
Popravde som bol až šokovaný z istých výkonov, keď už bol pán poslanec Galko schopný povedať vyslovene vulgárny výraz. Predtým kolegovia ako Matovič a Lipšic. To už je tradícia, že sa snažia útočiť skôr osobne. Asi je to vizitkou slovenskej opozície. Koaliční poslanci sa zapájali skôr vecne a menej emotívne. Pokiaľ sa chce opozícia takto prezentovať, je to jej problém. Je pravdou, že v slovenskej opozícii sedia najmä pravicoví populisti, extrémisti a náboženskí fundamentalisti, a takúto opozíciu si Slovensko nezaslúži.

Peter Pčolinský, Sme rodina:
Viac vecnosti
Po prvých dňoch som bol znechutený a po dnešnom vystúpení ministra vnútra, ktorý to zaklincoval, som z tej rozpravy znechutený úplne. Ale samotná rozprava nebola len o osobných útokoch, invektívach a starých sporoch, ale bola aj o vecnom prístupe k jednotlivým otázkam programového vyhlásenia vlády. Oceňujem napríklad názorové výmeny medzi ministrom školstva, pánom Burianom, pánom Mihálom. Celkom zaujímavá debata bola aj pri ministrovi obrany. Čiže, nie všetky tie výmeny boli konfrontačné a útočné, ale mnohé z nich boli vecné. Ako nováčik by som očakával, že všetky výmeny budú vecné, ale, bohužiaľ, boli sme svedkami riešenia starých sporov, ktoré sem nepatria a určite nezaujímajú ani voličov, ktorí sledovali vysielanie z Národnej rady.

01 - Modified: 2024-05-07 10:04:24 - Feat.: - Title: Parlament neprijal uznesenie na opätovné odsúdenie ruskej vojny na Ukrajine 02 - Modified: 2024-05-07 07:30:03 - Feat.: - Title: Poslanci začali ďalší týždeň schôdze, odhlasovať majú viacero návrhov 03 - Modified: 2024-05-05 08:29:00 - Feat.: - Title: Poslanci sa zídu opäť v utorok,čaká ich ešte viacero neprerokovaných bodov. Riešiť budú aj medvede 04 - Modified: 2024-05-03 15:32:59 - Feat.: - Title: Prípad Kolíková: Prečo jej v skutočnosti idú po krku? 05 - Modified: 2024-05-02 10:14:12 - Feat.: - Title: Poslanci odvolali Mazáka a Majerníka z funkcií členov Súdnej rady
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 22:43