Reuters
StoryEditor

Rada EÚ

16.06.2016, 00:00

V Rade Európskej únie ako v hlavnom rozhodovacom orgáne sa stretávajú zástupcovia a ministri vlád členských štátov. Vznikla v roku 1958 s názvom Rada Európskeho hospodárskeho spoločenstva. V minulosti sa tiež zvykla označovať ako Rada ministrov alebo skráteným názvom Rada. Svoj súčasný názov získala s nadobudnutím platnosti Maastrichtskej zmluvy. Rozhodovanie v otázkach legislatívy historickým vývojom prechádzalo z jednotlivých členských štátov na ich zástupcov v Rade. Pôvodne sa na zasadnutiach zúčastňovalo šesť ministrov zakladajúcich štátov, ich počet každou novou členskou krajinou rástol.

Je potrebné odlíšiť ju od Európskej rady, ktorá je zostavená z najvyšších predstaviteľov členských štátov, a Rady Európy, ktorá nie je orgánom Európskej únie, ale medzinárodnou organizáciou európskych štátov.

Krajina, v ktorej sa koná predsedníctvo Rady, sa mení každých šesť mesiacov a vystrieda sa každý z 28 členských štátov. Najbližšie jej bude predsedať Slovensko, ktoré sa už niekoľko mesiacov pripravuje na príchod delegátov.

Rada zdieľa množstvo právomocí s Európskym parlamentom, s ktorým prijíma rozhodnutia vo viacerých oblastiach. Schvaľujú spolu ročný rozpočet Európskej únie, prijímajú a menia niektoré právne predpisy platné pre všetky štáty únie. Spolurozhodovacím postupom prijímajú návrhy predložené Európskou komisiou. Výlučné rozhodujúce právomoci má v oblasti bezpečnosti a zahraničných záležitostiach v rámci zahraničnopolitického výboru, ktorý sa skladá z ministrov zahraničných vecí jednotlivých členských štátov a vysokej predstaviteľky pre zahraničnú politiku Fredericu Mogherini.

Rada Európskej únie tiež ovplyvňuje hospodársku politiku Slovenska, ale aj ostatných členských štátov. Zodpovedá aj za koordináciu politiky zamestnanosti, vzdelávania, kultúry, mládeže a športu. Každoročne vypracúva usmernenia, ktoré majú zlepšiť nedostatky v týchto oblastiach. K jej právomociam patrí aj rozhodovanie v niektorých otázkach rozvoja zahraničnej politiky a spravodlivosti. V mene únie uzatvára medzinárodné zmluvy a dohody s inými štátmi alebo organizáciami. Privádza do súladu aktivity štátov v oblasti policajnej a justičnej spolupráce v trestnoprávnych otázkach.

01 - Modified: 2024-05-04 21:51:39 - Feat.: - Title: Cikajúci chlapec v Bruseli sa opäť obliekol do detvianskeho kroja 02 - Modified: 2024-05-04 09:09:43 - Feat.: - Title: Rozšírenie EÚ na východ je z pohľadu Rakúska skutočným hospodárskym úspechom 03 - Modified: 2024-05-03 11:01:38 - Feat.: - Title: Situácia sa bude ešte zhoršovať. Z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače viní opozícia vládu 04 - Modified: 2024-05-03 09:40:17 - Feat.: - Title: Čoraz viac Slovákov má problém s EÚ, ale skutočný problém Únie je niekde úplne inde 05 - Modified: 2024-05-02 09:38:31 - Feat.: - Title: Európska únia poskytne Libanonu finančnú pomoc v hodnote jednej miliardy eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 07:53