TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Starostu Starého Mesta opúšťa jeho zástupca, skritizoval ho kvôli otváracím hodinám

03.10.2016, 12:59
Zástupcovi Števčíka prekážajú kroky starostu v kauze otváracích hodín prevádzok v Starom Meste.

„Nedodržuje slovo a účelovo si vylepšuje pošramotenú povesť.“ Skritizoval starostu bratislavského Starého Mesta Radoslava Števčíka jeho zástupca Ľubomír Boháč, ktorý oznámil svoje odstúpenie z funkcie.

Števčík sa zviditeľnil najmä kvôli obmedzeniu otváracích hodín podnikov v Starom Meste. Toto nariadenie vyvolalo vlnu nevôle a spŕška kritiky sa spustila predovšetkým na hlavu starostu.

Pozrite si aj rozhovor so starostom Števčíkom o kauze otváracích hodín v Starom Meste z 29. septembra:

Spolupráca nie je možná

Podľa Boháča Števčíkovi stav, keď mohli byť prevádzky otvorené len do 22.00, vyhovoval. Preto mal byť proti príprave kompromisného všeobecného záväzného nariadenia (VZN), ktoré by umožnilo dlhšie otváracie hodiny a zároveň by zachovávalo nočný kľud.

Starosta Starého Mesta mal vedieť o detailoch a aj vstupovať do tvorby VZN. Preto označil Boháč Števčíkovo tvrdenie, že išlo o návrh poslancov, o ktorom on nevedel, za nepravdu.

Okrem toho je podľa Boháča argumentácia Števčíka, že VZN nepodpíše, účelová. Dôvodom má byť, že nariadenie bolo vopred zverejnené na internete a starosta ho mal možnosť analyzovať už pred hlasovaním.

„Moja spolupráca so starostom, ktorý nie je empatický k problémom mesta, nedodržuje slovo a účelovo sa snaží vylepšiť si pošramotenú povesť na úkor iných, nie je už viac možná,“ píše na záver stanoviska Boháč a oznamuje, že z funkcie k 3. októbru odchádza.

Števčík v reakcii tvrdí, že o Boháčovom rozhodnutí odísť z funkcie sa dozvedel až z médií. „Považujem za jeho osobné a ľudské zlyhanie, že mi to nedokázal povedať priamo do očí.“

Okrem toho vyjadril starosta Starého Mesta prekvapenie. Podľa neho mu totiž Boháč vytýka projekty, ktoré boli v jeho kompetencii. Krok Boháča odstúpiť z funckie považuje Števčík za zbavovanie sa zodpovednosti a označil to za „zbabelé a nechlapské.“

Podľa Števčíka bolo nariadenie v rozpore so zákonom

​VZN malo stanoviť podmienky, za ktorých môžu mať podniky otvorené aj po 22.00. Museli na to spĺňať isté technické opatrenia. Poslanci toto nariadenie prijali 20. septembra.

Deň potom Števčík na tlačovke oznámil, že VZN nepodpíše. Ako dôvod uviedol, že po vypracovaní právnej analýzy usúdil, že v ustanovení je viacero vecí, ktoré sú v priamom rozpore so zákonom.

Podľa neho poslanci riešili tento problém spôsobom, ktorý by mohol ublížiť aj im. Števčík sa ostro ohradil voči tomu, aby bol spájaný s týmito navrhovanými zmenami. Podľa neho išlo o rozhodnutie staromestských poslancov.

01 - Modified: 2024-03-27 10:21:05 - Feat.: - Title: PREHĽAD Otváracích hodín obchodov počas Veľkej noci: Kde nakúpiš aj počas sviatkov? 02 - Modified: 2024-01-07 08:08:08 - Feat.: - Title: Na mapu bratislavského Starého Mesta, v Podhradí, majú pribudnúť nové ulice i park 03 - Modified: 2023-12-26 14:44:18 - Feat.: - Title: Prekvapivo až vyše 100-tisíc Slovákov rieši na Vianoce lekára. Aké diagnózy dominujú? 04 - Modified: 2023-11-16 12:11:15 - Feat.: - Title: Nájom ako drahé riešenie? Pozrite sa, koľko vás bude stáť bývanie v Bratislave (prehľad cien) 05 - Modified: 2023-09-26 05:45:34 - Feat.: - Title: Budova Devín banky spájaná s Mečiarovými privatizérmi sa dostala do predaja. V pozadí sú talianski investori
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:28