StoryEditor

Jedinečný projekt farmárskych usadlostí vyvolal protesty Liptákov. Rozhodne referendum

02.06.2023, 00:00
  • Firma Hájiky Galovany chce na ploche 32 hektárov umožniť výstavbu fariem i rekreačných chát. Takisto salaša či reštaurácie.
  • Výsledkom zámeru je petícia občanov a následné referendum, ktoré rozhodne, či plány investora pochová alebo nie.
  • Projekt rozpoltil dedinu. Niektorí v ňom vidia pozitíva, lebo iné možnosti na rozvoj obce nie sú na programe dňa.
  • Referendum sa v Galovanoch uskutoční už v sobotu 3. júna.  

Priam idylická predstava. Uprostred rolí rozsiate chalupy a farmárske usadlosti, z okien ktorých nevidno susedovi do kuchyne. Nikomu neprekáža kohút, čo vystrojí celej komunite budíček, ani typický odor prasiat či dobytka. Neďaleké mesto i dedinu možno viac tušiť ako vidieť a romantiku vidieka potvrdzujú roje včiel oblietajúcich liečivé kvetinky. Pred páliacim slnkom poskytuje ochranný tieň dostatok stromov.

Na dotvorenie obrázka už len stačí, aby si umelec vytiahol maliarsky stojan a na plátno začal maľovať scenériu. Pred očami sa mu vynára obraz blízkej Liptovskej Mary, za ktorou sa rysujú zabielené končiare Nízkych Tatier. Štetec mu zachytáva aj stádo pokojne sa pasúcich kravičiek. Horúčkovitý ruch veľkomesta je vzdialený svetelné roky. Povrchný pozorovateľ by mohol nadobudnúť mylný dojem, že sa ocitol kdesi v rakúskom alebo vo švajčiarskom údolí.

Víziu moderného farmárčenia chce pretaviť do reality developerská spoločnosť Hájiky Galovany. Na Slovensku ide o pilotný projekt svojho druhu. I ten sa však dá – ako by povedali naši politici – úplne zarezať. Nespokojní miestni obyvatelia nielenže spísali petíciu proti zamýšľanej výstavbe, ale podarilo sa im rýchlosťou blesku vyvolať aj referendum. Malá liptovská dedinka čítajúca len 350 duší sa tak stane miestom hneď dvoch rarít spod krajiny pod Tatrami – využitie nástroja priamej demokracie proti developerovi a zároveň ojedinelého zámeru vidieckeho bývania i obživy.

Raj malých farmárov

Eseročka Hájiky Galovany vznikla len pred rokom. Skladá sa zo spoločností Dajbog1 a Tatra Forest Slovakia. Tá druhá je stopercentnou dcérou Tatra Holdingu, ktorý je spojením troch anglických rodín. Tatra Forest Slovakia je nasmerovaná do ekologického farmárčenia, agroturizmu a v poslednom čase chce dostať do svojej sféry záujmov aj development.

image

Rozhovor: Nezabúdajme, že Chorváti majú more úplne zadarmo. Naproti tomu prevádzka akvaparkov niečo stojí

Z toho dôvodu svetlo sveta uzrel ambiciózny projekt, ktorý je situovaný do katastra dva aj pol kilometra vzdialenej obce Galovany. Firma tu vlastní 32 hektárov pôdy. Na nich má po zmene územného plánu vyrásť 40 rodinných domov, 60 rekreačných chát a 40 fariem. Plus salaš s kolibou, reštaurácia pre stovku hostí či ďalšia občianska vybavenosť. Celková zastavaná plocha však nemá presiahnuť sedem až 15 percent územia.

„Záujemca si od nás odkúpi pozemok s pripravenými inžinierskymi sieťami, prístupovou cestou a so stavebným povolením na budovu s konkrétnym účelom,“ vysvetľuje pre HN k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-18 22:00:18 - Feat.: 1 - Title: Kvasnica: Nevylučujem, že pri zmene vyšetrovateliek išlo o deštrukciu vyšetrovania vraždy Tupého 02 - Modified: 2023-05-15 09:00:00 - Feat.: 1 - Title: Duleba: Sme medzi tromi národmi Európy s problémom prijať, že Rusko je agresor. Kam geopoliticky patríme? 03 - Modified: 2023-05-12 15:54:36 - Feat.: 1 - Title: Nosnice za slobodu zaplatia. HN sa boli pozrieť na slepačej farme (reportáž + fotogaléria) 04 - Modified: 2023-05-07 22:52:44 - Feat.: 1 - Title: Na Slovensku má zaniknúť päť pôrodníc. Nemocnice sú v jednom šíku: Sme proti rušeniu 05 - Modified: 2023-04-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Reportáž: Rebeli z Matice slovenskej spájajú kultúry v meste ležiacom na hraniciach (+ galéria)
01 - Modified: 2023-06-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Pilotný projekt pre malých farmárov na Liptove dostal zelenú. Musí však prejsť ďalšími konaniami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 11:33