Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Muž, ktorý sa vyhrážal prezidentke a exministrovi, zostáva na slobode

11.07.2023, 09:35
Autor:
TASRTASR

Obvinený muž musí dodržiavať viacero povinností a obmedzení. V utorok o tom rozhodol senát Krajského súdu v Bratislave. Rozhodnutie je právoplatné.

Obvinený Peter P., ktorý sa vyhrážal prezidentke Zuzane Čaputovej a exministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi, zostáva stíhaný na slobode.

Musí však dodržiavať viacero povinností a obmedzení. V utorok o tom rozhodol senát Krajského súdu v Bratislave. Rozhodnutie je právoplatné.

Prokuratúra navrhovala pre obvineného tzv. preventívnu väzbu, ktorá sa využíva pri obave z pokračovania v trestnej činnosti. Prvostupňový súd síce 30. júna skonštatoval dôvod väzby, ale nahradil ju viacerými obmedzeniami a povinnosťami.

Sťažnostný súd modifikoval obmedzenia a povinnosti, ktoré boli obvinenému uložené. Väzbu nahradil prijatím písomného sľubu a dohľadom probačného a mediačného úradníka. Okrem iného má Peter P. bez súhlasu probačného a mediačného úradníka zákaz vycestovať do zahraničia.

Má tiež zákaz úmyselne sa priblížiť k poškodeným na vzdialenosť menšiu ako 50 metrov. Musí sa tiež zúčastniť psychoterapie alebo psychologického poradenstva. Má tiež povinnosť nosiť tzv. monitorovací náramok.

Bratislavský krajský súd v utorok rozhodoval o sťažnosti prokurátorky proti nevzatiu obvineného do väzby Mestským súdom Bratislava I.

Polícia obvinila Petra P. z trestných činov vydierania, nebezpečného vyhrážania a nedovoleného ozbrojovania. Zadržali ho v rámci akcie s krycím názvom Pepino. K trestnej činnosti sa priznal. "Veľmi ma mrzí to, čo som urobil. Toto svoje konanie budem ľutovať do konca svojho života," povedal s tým, že poškodeným sa ospravedlňuje.

Prokuratúra už skôr priblížila, že jednou zo skutočností, ktoré sa obvinenému kladú za vinu, je posielanie výhražných listov s nábojmi bez textu a vydieracích listov dvom poškodeným osobám.

01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 04 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:15