Predseda strany Hlas Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Pellegriniho mrzí neotvorenie schôdze, apeluje na dofinancovanie samospráv

21.07.2023, 10:44
Autor:
TASRTASR

Šěf Hlasu deklaroval, že jeho strana je pripravená rokovať so zástupcami samospráv a podporiť prípadnú zmenu rozpočtu. Poznamenal, že na tento krok je však potrebná súčinnosť vlády.

Požiadavka samospráv na ich dofinancovanie sumou 108 miliónov eur je oprávnená, peniaze v štátnom rozpočte sa nájsť musia. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady a líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini.

Mrzí ho, že sa v piatok nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k tejto otázke.

"Silný štát sa nedá vybudovať bez dobre fungujúcej samosprávy," podčiarkol Pellegrini. Poukázal na situáciu, v ktorej sa samosprávy ocitli v súvislosti s financovaním a zvýšenými cenami energií.

Označil za neprípustné, aby sa politici a vláda otočili chrbtom samosprávam, ktoré štát podržali v pandemickej či migračnej kríze, pri náraste cien energií a ktoré museli navyše pozastaviť rôzne projekty pre nárast cien stavebného materiálu.

Pellegrini deklaroval, že jeho strana je pripravená rokovať so zástupcami samospráv a podporiť prípadnú zmenu rozpočtu. Poznamenal, že na tento krok je však potrebná súčinnosť vlády.

Čo sa týka ďalšej mimoriadnej schôdze k situácii v rezorte vnútra, Pellegriniho poslanci ju podporia. Neočakáva však, že by sa ju podarilo otvoriť vzhľadom na nízky počet prítomných poslancov. Dianie v polícii označil za neprijateľné.

Polícia podľa Pellegriniho začala rozhodovať o tom, že si bude sama riadiť rezort vnútra a prezidentka Zuzana Čaputová s premiérom Ľudovítom Ódorom sa len prizerajú. Upozornil na nebezpečný precedens do budúcna. Myslí si, že odvolaní mali byť policajný prezident Štefan Hamran a šéf policajnej inšpekcie Peter Juhás.

01 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 03 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 04 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 05 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 05:09