Chate v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza. FOTO: TASR/HaZZ v Trenčíne
StoryEditor

Na chate v Lehote pod Vtáčnikom malo dôjsť k výbuchu. Zranilo sa deväť osôb

25.07.2023, 10:34
Autor:
TASRTASR

Na mieste zasahovalo 15 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru z Prievidze a Trenčína s piatimi kusmi techniky, ako i dobrovoľní hasiči s jedným kusom techniky.

Na chate v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza malo dôjsť v utorok ráno k výbuchu plynu. Zranilo sa deväť osôb. Na mieste zasahovali hasiči i záchranári, potvrdil hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

Výbuch plynu v objekte hasičom nahlásili po 8.30 h. "Objekt je dvojpodlažný a s rozmermi šesť krát desať metrov. Polovica chaty by mala byť zrútená. Na mieste udalosti sa nachádzalo 13 osôb, traja dospelí a desať detí," uviedol Petrík.

Počet zranených sa podľa neho postupne upravoval, malo by ísť o deväť zranených. Rozsah zranení Petrík nevedel upresniť.

Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby na miesto vyslalo pozemných aj leteckých záchranárov. "Záchranárske tímy ošetrili spolu deväť zranených - dvoch dospelých a sedem detí. Dospelí utrpeli ľahšie až stredne ťažké poranenia," uviedla pre TASR hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová. Detaily k zdravotnému stavu detí vzhľadom na ich vek uviesť podľa svojich slov nemôže. "Po ošetrení boli všetci prevezení do nemocníc v Banskej Bystrici, Bojniciach, Topoľčanoch a Trenčíne," ozrejmila.

K výbuchu na horskej chate vyslali dva záchranárske vrtuľníky z Banskej Bystrice a Bratislavy. Ako prvý vzlietol vrtuľník z Banskej Bystrice. "Keďže zranení sa nachádzali na mieste, kde nebolo možné pristáť, lekár bol spustený k miestu nehody na lane pomocou palubného navijaka. Na mieste sa nachádzalo deväť zranených, ktorí už boli v starostlivosti pozemných záchranárov," priblížila Zuzana Turočeková z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air - Transport Europe.

Lekár si podľa nej do svojej starostlivosti prevzal najťažšie zranenú osobu, 11-ročné dievča českej národnosti, ktoré utrpelo poranenia tváre. Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka bolo dievča v stabilizovanom stave pri vedomí previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. "Medzičasom smeroval na miesto udalosti druhý vrtuľník zo strediska Bratislava. Jeho posádka po prílete ošetrila 45-ročnú ženu českej národnosti s poranením hornej končatiny a viacerými povrchovými zraneniami. V stabilizovanom stave bola vrtuľníkom prevezená do nemocnice v Banskej Bystrici," doplnila Turočeková.

Na mieste zasahovalo 15 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru z Prievidze a Trenčína s piatimi kusmi techniky, ako i dobrovoľní hasiči s jedným kusom techniky. Na mieste pomáhali zdravotní záchranári a leteckí záchranári s dvoma vrtuľníkmi, dodal Petrík.

Polícia na sociálnej sieti informovala, že na mieste došlo k výbuchu plynového sporáku, ktorý bol napojený na plynovú bombu. Udalosť sa podľa nej stala na chate v horolezeckom tábore. "Policajti sú na mieste a dokumentujú miesto činu. Bližšie informácie poskytneme neskôr," uviedli.

01 - Modified: 2024-03-20 08:14:36 - Feat.: - Title: Pri výbuchu plynu v Pakistane zahynulo 12 baníkov 02 - Modified: 2024-03-19 15:50:32 - Feat.: - Title: Prievidza pripravuje rekonštrukciu mostného objektu na Košovskej ceste 03 - Modified: 2024-03-13 08:33:16 - Feat.: - Title: Mohutný výbuch v čínskej reštaurácii usmrtil dvoch ľudí, 26 utrpelo zranenia 04 - Modified: 2024-02-06 09:05:05 - Feat.: - Title: Kenská polícia zatkla hlavného podozrivého v prípade výbuchu plynu 05 - Modified: 2024-01-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Samosprávam aj tento rok vyfučí pol miliardy eur. Ich straty sčasti nahradia Slováci s vlastným bývaním
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:28