Budovy RTVS v Mlynskej doline. FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

RTVS odmieta obviňovanie zo šírenia fašistickej ideológie v relácii Sobotné dialógy

24.08.2023, 14:30
Autor:
TASRTASR

Šéfka spravodajstva uviedla, že verejnoprávny vysielateľ má povinnosť vytvoriť priestor aj pre menšinový názor spoločnosti, a že činnosť strán nebola zakázaná súdom.

Vo vysielaní ostatnej diskusnej relácie Sobotné dialógy neprišlo k šíreniu fašistickej či komunistickej ideológie, obviňovať RTVS z ich propagácie je neopodstatnené. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS, ktorá sa zaoberala spravodajstvom verejnoprávneho média, to uviedla riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky Anna Sámelová. Predseda rady Igor Gallo si myslí, že vášne vyvolala aj "nešťastná dramaturgia" augustových diskusných relácií RTVS.

Odlišný charakter relácie

Manažment túto dramaturgiu obhajoval tým, že chcel charakter prázdninových diskusií odlíšiť od relácií v priebehu roka. Je presvedčený o tom, že diskusie tohto typu nemusia prinášať len konfrontáciu ideovo odlišných politických strán, ale aj porovnanie názorov strán, ktoré sú si blízke programom. "Nepovažujem to za chybu," zdôraznil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

image

Významný historik, ktorý sa postavil Uhríkovi: Keď tvrdí, že je antifašista, robí z ľudí hlupákov (rozhovor)

Šéfka spravodajstva doplnila, že verejnoprávny vysielateľ má povinnosť vytvoriť priestor aj pre menšinový názor spoločnosti. V súvislosti s mediálne pertraktovanou rozhlasovou debatou, v ktorej sa stretli zástupcovia strán Republika a ĽSNS, upozornila na to, že RTVS nemôže dlhodobo ignorovať politické subjekty, ktoré "majú svojich reprezentantov v slovenskom i Európskom parlamente a ich idey a názory sú dlhodobo prítomné v SR".

Upozornila tiež na to, že činnosť strán nebola zakázaná súdom. "Vo vysielaní však neprišlo k šíreniu ani jednej myšlienky fašistickej či komunistickej ideológie," zdôraznila Sámelová a odmietla obvinenia z propagácie fašizmu. Dodala, že diskusia sa mala pôvodne odvíjať od témy národných hodnôt, tento zámer však nabúralo odmietnutie zástupcu SNS zúčastniť sa na diskusii.

image

Novým predsedom Rady Audioviziálneho fondu sa stal programový riaditeľ RTVS

Pasca dramaturgie

Šéf orgánu dohľadu RTVS súhlasí s argumentáciou o napĺňaní zákonných povinností a rešpektovaní menšinového názoru. Gallo je však presvedčený o tom, že dramaturgia augustových relácií, postavená na ideovo blízkych stranách, sa nevydarila. "Tie vášne, ktoré vznikli v sobotu, vyvolal aj takýto dramaturgický plán," upozornil.

Myslí si, že "pasca" zvolenej dramaturgie sa prejavila i pri nedeľňajšej televíznej diskusii O 5 minút 12 so zástupcami strán Smer-SD a Hlas-SD, ktorá bola výrazne poznačená slovnými konfrontáciami medzi hosťami a moderátorom.

Machaj rešpektuje fakt, že Gallo, resp. Rada RTVS môže mať iný názor ako manažment. Uistil, že dramaturgiu i samotné vysielanie letných politických diskusií bude s autormi bilancovať v dôkladnej analýze.

01 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 02 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 04 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 05 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:08