Pozemkové reformy podľa strán a hnutí treba urýchliť a zreformovať. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Veľká analýza: Strany chcú podporovať agrosektor a urýchliť pozemkové reformy

16.09.2023, 11:16
Autor:
TASRTASR

Predmetom kritiky zo strany poľnohospodárov sú výška agropodpôr i pomalé tempo pozemkových úprav.

Politické strany a hnutia chcú v nasledujúcom volebnom období poľnohospodárstvo viac podporovať, no najmä s ohľadom na možnosti štátneho rozpočtu.

Pozemkové reformy podľa strán a hnutí, ktoré oslovila TASR, treba urýchliť a zreformovať. Výška agropodpôr a pomalé tempo pozemkových úprav sú totiž zo strany poľnohospodárov predmetom kritiky.

Osobitná pozornosť poľnohospodárstvu a potravinárstvu

Strana Smer-SD chce podľa zverejneného programu venovať poľnohospodárstvu a potravinárstvu "osobitnú pozornosť". Plánuje predstaviť Národný program štátnych stimulov do slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva.

Hlas-SD podľa Róberta Puciho, ktorý sa v strane venuje agrosektoru, chce zintenzívniť a zefektívniť podporu do agropotravinárstva.

Realizácia pozemkových úprav zo strany štátu je podľa neho nevyhnutná pre vytvorenie vzťahu ľudí k pôde, jej využívaniu, pre zníženie byrokracie, ale aj pre budovanie vodozádržných a protieróznych prvkov v krajine.

image

Poľsko pre obavy o svojich farmárov nezruší zákaz dovozu ukrajinského obilia. Bez ohľadu na Brusel

Progresívne Slovensko (PS) považuje za potrebné pri agropodporách sústrediť sa na riešenia cez európske prostriedky. PS podľa europoslanca Michala Wiezika plánuje v najbližšom volebnom období akcelerovať pozemkové úpravy na Slovensku.

"Budeme presadzovať opatrenia na zamedzenie drobenia vlastníctva pôdy. Podporíme zriadenie transparentného a povinného registra užívateľov pôdy tak, aby nemohla vznikať duplicita užívateľov parciel a fikcia vzniku nájomného vzťahu. Do roku 2025 zavedieme ostrú prevádzku tohto registra," spresnil Wiezik.

Pre rekorný deficit nemusí zostať priestor na zlepšenie

Sloboda a Solidarita (SaS) má záujem zrovnoprávniť dotačné systémy vo všetkých štátoch EÚ. "Vzhľadom na rekordný deficit však máme obavy, že žiadna budúca vláda nebude mať veľký priestor na zvýšenie štátnej pomoci pre slovenských poľnohospodárov," povedala Jarmila Halgašová, ktorá sa v SaS venuje pôdohospodárstvu.

SaS bude podľa nej okrem pozemkových úprav presadzovať aj ďalšie riešenia na efektívnejšie využitie pôdy, ako je urýchlené ukončenie reštitúcií či ústavné ukončenie inštitútu nezisteného vlastníka.

Agropotravinárstvo je pre hnutie Sme rodina "absolútnou prioritou". "Plánujeme využiť maximum dostupných európskych a národných zdrojov pre podporu a financovanie slovenskej produkcie.

image

Bez nového operátora hrozí nárast cien za telefonovanie a mobilný internet, tvrdí SaS

V tzv. 3. pilieri budeme trvať na navýšení finančného stropu štátnej pomoci na objem minimálne 200 miliónov eur," priblížilo hnutie. Chce zrýchliť pozemkové úpravy. "Budeme presadzovať zrýchlenie procesov pozemkového usporiadania v katastroch aj cestou jednoduchých pozemkových úprav," dodalo Sme rodina.

Pozemkové úpravy ako jedna z priorít

Realizácia pozemkových úprav je pre Slovenskú národnú stranu (SNS) jednou z priorít. Rozdrobenosť pôdneho vlastníctva je podľa strany obrovským problémom aj pre realizovanie vodozádržných opatrení. "Musíme byť schopní viac zadržiavať vodu v krajine, a to je možné budovaním spoločných zariadení, ktoré sú súčasťou riešenia komplexných pozemkových úprav," podčiarkla SNS.

Strana Demokrati má ambíciu pokračovať v podpore slovenských poľnohospodárov z národných zdrojov. "Osobitne sa však chceme zamerať na výraznejšiu podporu špeciálnej výroby v poľnohospodárstve," uviedol za stranu Michal Kiča. Aj Demokrati chcú podľa neho pozemkové úpravy akcelerovať.

image

SNS by išlo cestou Orbána a aj KDH by posilnilo Putinov tromf na Slovensku

KDH chce zmeniť podstatu poskytovania platieb, aby nárok na dotáciu nemal "každý hektár", ale "každý roľník". "Spustíme celospoločenskú diskusiu o potrebe zásadnej reformy pozemkového vlastníctva na odbornej a vzhľadom na citlivosť témy aj na občianskej úrovni. Výrazne zvýšime počet realizovaných projektov pozemkových úprav," podčiarkli kresťanskí demokrati.

Hnutie Republika chce podporiť domácu poľnohospodársku produkciu a zvyšovať mieru potravinovej sebestačnosti. "Našou prioritou je vysporiadanie pozemkov v hospodárskych dvoroch, kde chcú poľnohospodárske subjekty investovať.

Za dôležité považujeme aj zabezpečenie stability užívacích vzťahov k pôde. Budeme presadzovať odborné nominácie, personálnu stabilitu a riadne stanovenie termínov pri vybavovaní agendy Slovenským pozemkovým fondom," dodalo hnutie.

01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 03 - Modified: 2024-03-11 14:54:46 - Feat.: - Title: Spor o poľnohospodárske produkty. Naše výrobky nie sú pre poľský trh hrozbou, tvrdí ukrajinský vicepremiér 04 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy 05 - Modified: 2024-02-24 21:55:25 - Feat.: - Title: Pomsta farmárov? V Poľsku napadli vagóny prevažujúce poľnohospodársku produkciu z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:53