Bývalý policajný prezident Peter Kovařík. FOTO: TASR/SNÍMKA: Jakub Kotian
StoryEditor

Bývalý policajný prezident Kovařík považuje stíhanie jeho osoby za účelové

26.09.2023, 19:09
Autor:
TASRTASR

Vykonané dôkazy podľa Kovaříka jednoznačne preukazujú, že skutok, za ktorý bola na neho podaná obžaloba, nemá znaky trestného činu.

Bývalý policajný prezident Peter Kovařík považuje trestné stíhanie jeho osoby za účelové. Uviedol to v reakcii na obžalobu, ktorú na neho podal prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave.

"Som neodôvodnene trestne stíhaný len za to, že ako prezident Policajného zboru som nedovolil zneužívať výlučne mne podriadenú zásahovú jednotku, ktorá bola preukázateľne nasadená v rozpore so zákonom," priblížil exšéf polície. Existuje podľa neho dôvodné podozrenie, že práve činnosť inšpekčného tímu Oblúk mala charakter zneužívania právomoci verejného činiteľa.

image

Prokurátor podal obžalobu na bývalého šéfa polície Kovaříka

Priblížil, že kontrolnú činnosť zákonnosti zásahu tímu Oblúk pod vedením Diany Santusovej vykonal na základe priameho pokynu od exministra vnútra Romana Mikulca. "Po tom, ako som túto nezákonnosť zistil a po jeho pokyne, aby som ďalšiu nezákonnú činnosť nedovolil, som bol povinný rozhodnúť. Činnosť jednotky som povolil bezprostredne po splnení zákonných podmienok," podotkol.

Vykonané dôkazy podľa Kovaříka jednoznačne preukazujú, že skutok, za ktorý bola na neho podaná obžaloba, nemá znaky trestného činu a celé stíhanie je účelové. Spochybnil objektivitu vyšetrovania v konaní na bratislavskej krajskej prokuratúre.

Prokurátor podal obžalobu na Petra K. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Bývalý policajný prezident bol obvinený v auguste 2021. Podozrivý je zo zmarenia prebiehajúceho zásahu zadržiavania, ako aj vykonania trestnoprocesných úkonov s osobami Matejom Z. a Petrom P.

01 - Modified: 2024-03-07 09:07:50 - Feat.: - Title: Polícia zastavila trestné stíhanie pre nákup vrtuľníka na ministerstve vnútra 02 - Modified: 2024-03-05 13:06:09 - Feat.: - Title: Sulík bojuje za klenot slovenského kúpeľníctva. Predstaviteľov Smeru viní z tunelovania miliónov eur 03 - Modified: 2024-01-08 11:53:26 - Feat.: - Title: Blahov skutok vyšetruje NAKA, trestné stíhanie vedie na podnet historika 04 - Modified: 2023-12-18 15:22:15 - Feat.: - Title: Polícia začala trestné stíhanie pre nedeľnú nehodu linkového autobusu pri Dargove 05 - Modified: 2023-12-04 13:50:16 - Feat.: - Title: Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry by mohlo podľa SaS viesť k zastaveniu trestného stíhania v kauzách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 10:57