Exprezident Andrej Kiska. FOTO: TASR/Adriána Hudecová
StoryEditor

Prokurátor trvá na Kiskovej vine z daňového podvodu, žiada pre neho väzenie

11.10.2023, 12:48
Autor:
TASRTASR

Obhajca Peter Kubina poukázal, že prípad ako Kiskov sa doteraz ani len nedostal pred súd. Navrhol ho spolu s ďalším obžalovaným oslobodiť.

Prokurátor prešovskej prokuratúry trvá na vine exprezidenta Andreja Kisku z daňového podvodu. V záverečnej reči samosudkyni Okresného súdu Poprad navrhol, aby ho spolu s ďalším obžalovaným uznala vinným z pokračovacieho zločinu daňového podvodu a uložil im tresty odňatia slobody, peňažný trest a zákaz činnosti po dobu šiestich rokov.

Tvrdí, že konanie bolo úmyselné a Kiska trestný čin organizoval. Jeho obhajca Peter Kubina to odmieta a žiadal oboch oslobodiť.

Obhajca žiada Kisku oslobodiť

Nadmerný odpočet DPH mal byť podľa obžaloby takmer 156-tisíc eur. Prokurátor okrem iného uviedol, že medzi výdavkami na kampaň a podnikateľskou činnosťou firmy KTAG nie je žiadna spojitosť a došlo tak k neoprávnenému nadmernému odpočtu DPH.

image

Súdny proces s exprezidentom Kiskom v kauze KTAG sa blíži k záveru

Náklady na propagáciu mena Andreja Kisku nebolo podľa prokurátora možné zahrnúť do účtovníctva firmy KTAG, nakoľko nespadajú do jej podnikateľskej činnosti. Nesúhlasí, že išlo o reklamu.

Obhajca Peter Kubina poukázal, že prípad ako Kiskov sa doteraz ani len nedostal pred súd. Navrhol ho spolu s ďalším obžalovaným oslobodiť.

Tvrdí, že v tomto prípade nejde o daňový podvod, keďže plnenia neboli fiktívne ani účelovo nadhodnotené.      

Obžaloba z daňového podvodu

Kubina v záverečnej reči pripomenul, že využiť politickú reklamu aj na podnikateľský účel zákon nezakazuje. Z pohľadu komerčnej využiteľnosti reklamy nie je podľa neho zásadný rozdiel medzi tradičnou a politickou reklamou a nie je teda ani rozdiel medzi tým, či je možné si odpočítať DPH alebo nie.

image

Kto kritizuje Čaputovú, asi zabudol, že ju pred rokmi predbehli Gašparovič aj Kiska

Dodal, že obžalovaní konali v presvedčení, že kampaň bude mať za následok posilnenie podnikateľskej činnosti KTAG.

Kiska spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom Kulkovským čelí obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami v roku 2014.

Obaja obžalovaní vinu popreli a cítia sa nevinní. Exprezident vidí za kauzou pomstu expremiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 02:58