Minister životného prostredia Milan Chrenko. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Úspech nasledujúceho vedenia envirorezortu nebude závisieť len od priorít, ale aj od vedy, povedal Chrenko

20.10.2023, 14:27
Autor:
TASRTASR

Envirorezort podľa ministra Milana Chrenka reštartoval program obnovy starších rodinných domov financovaný z plánuinisterstvo poukázalo aj na posun zelenej transformácie Slovenska

Ministerstvo životného prostredia za päť mesiacov oživilo projekty sanácií najrizikovejších envirozáťaží, presadilo zonácie dvoch národných parkov či zastabilizovalo čerpanie eurofondov. Na piatkovom brífingu to zhodnotil minister životného prostredia Milan Chrenko.

Úspech nasledujúceho vedenia podľa jeho slov závisí aj od toho, či budú jeho priority založené na vedeckých poznatkoch.

Pálčivé problémy

"Riešili sme množstvo pálčivých problémov, ako sú PCB látky, záťaž na rieke Slaná či záťaž vo Vrakuni. Práve v týchto oblastiach sa najviditeľnejšie spája ochrana zdravia a životného prostredia. Zároveň sme pracovali aj na dlhodobých systémových zmenách," uviedol Chrenko. Zdôraznil, že teraz pred nami stoja oveľa väčšie problémy, ako napríklad zmena klímy.

Priblížil, že počas jeho pôsobenia vládny kabinet schválil zonácie pre národné parky Veľká Fatra a Slovenský kras. Rezort pripravil aj analytické podklady pre systémové nastavenie investícií do životného prostredia, rozvoja obehovej ekonomiky či financovania protipovodňovej ochrany Slovenska.

Program obnovy domov

 "V spolupráci s Inštitútom environmentálnej politiky sme pripravili niekoľko komplexných analytických štúdii na podporu obehového hospodárstva, dlhodobého a udržateľného financovania Slovenského vodohospodárskeho podniku či na znižovanie skleníkových plynov v doprave," ozrejmil minister. Doplnil, že špeciálne sa venoval vytvoreniu investičného zásobníka Ministerstva životného prostredia.

Má predstavovať prvý analytický podklad, ktorý umožňuje dlhodobo a zmysluplne priorizovať investície v rezorte životného prostredia.

Envirorezort podľa ministra reštartoval program obnovy starších rodinných domov financovaný z plánuinisterstvo poukázalo aj na posun zelenej transformácie Slovenska prostredníctvom zdrojov z Plánu obnovy a odolnosti Slovenska a Modernizačného fondu.

"Úspech nasledujúceho vedenia nebude závisieť len od priorít, ale tie priority musia byť založené na vedeckých poznatkoch, analýzach a na ľuďoch, ktorí pracujú na rezorte, ktorí sú vynikajúcimi odborníkmi," skonštatoval Chrenko.

Avizoval, že bude potrebné presadiť legislatívne zmeny, ktoré umožnia uzatváranie starých nevyhovujúcich skládok odpadov, kde Slovensku hrozia sankcie. Rovnako to platí aj pre zabezpečenie lepšej ochrany biotopov hlucháňa hôrneho.

01 - Modified: 2023-10-18 09:04:14 - Feat.: 1 - Title: Podpredsedníčka vlády Vašáková: Nemyslím si, že stredajšie rokovanie vlády bude posledné 02 - Modified: 2023-10-13 08:15:14 - Feat.: 1 - Title: Slovenský vodohospodársky podnik sa dofinancuje sumou 25 miliónov eur, tvrdí minister životného prostredia 03 - Modified: 2023-09-29 08:21:57 - Feat.: 1 - Title: Výstavbu vodovodov a kanalizácií štát podporí sumou takmer 160 miliónov eur
01 - Modified: 2024-04-27 14:57:39 - Feat.: - Title: Rezort životného prostredia chce zaviesť opatrenia na ochranu pobrežných pozemkov 02 - Modified: 2024-04-19 08:09:42 - Feat.: - Title: Zelenú transformáciu musíme robiť zmysluplne. Nesmie znižovať konkurencieschopnosť ekonomiky, vraví Taraba 03 - Modified: 2024-04-17 10:28:02 - Feat.: - Title: Taraba dostal úlohu. Má pripraviť novú výzvu na obnovu domov 04 - Modified: 2024-04-13 10:02:40 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nebrzdí delimitáciu pozemkov v národných parkoch 05 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 04:24