Zuzana Čaputová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vláda by mala ukázať záujem reprezentovať všetkých občanov, tvrdí Čaputová

25.10.2023, 16:34
Autor:
TASRTASR

Hlava štátu v prejave hovorila aj o potrebe posilniť spoločenskú súdržnosť.

Nová vláda by mala ukázať, že má záujem zastupovať a reprezentovať všetkých občanov. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore po vymenovaní kabinetu premiéra Roberta Fica (Smer).

Za dôležité považuje jasné uistenie, že v dôstojnosti a právach sú silní aj príslušníci menšín a že výkon spravodlivosti má mať plynulý priechod.

image

Fico sa ujal štvrtýkrát moci. Na Slovensku bude lepšie a pokojnejšie, vyhlásil v paláci

Ako zdôvodnila, ochrana demokracie a spoločenský zmier výrazne presahujú horizonty volieb aj volebných cyklov a prevyšujú rozdielnosť. Víta postoj vlády k členstvu v Európskej únii a NATO.

Hlava štátu v prejave hovorila aj o potrebe posilniť spoločenskú súdržnosť. "Dostali sme sa do situácie hlbokej nedôvery v spoločnosti. Nech by som dnes menovala akúkoľvek vládu, časť občanov by bola nielen sklamaná, ale dokonca v obavách z toho, čo bude," vyhlásila.

Vidí v tom príležitosť komunikáciou a svojimi krokmi prispieť k vzájomnému rešpektu a k profesionálnej spolupráci. Želá si, aby každá vláda vrátane novovymenovanej bola úspešná, lebo vtedy bude prospešná ľuďom a celej krajine.

image

KOMENTÁR: V čom je najnovšia Ficova vláda iná ako tie predošlé

Prezidentka ocenila uistenie vlády, že za kontinuitu považuje aj členstvo v Európskej únii a NATO. Verí tiež v pokračovanie v dobrej susedskej politike.

"Či už voči nášmu južnému, severnému, západnému, ale aj ťažko skúšanému východnému susedovi," podotkla.

Novú vládu podľa prezidentky čakajú výzvy, ako sú vysoké ceny energií, zlepšenie alebo ozdravenie verejných financií pri zachovaní sociálnych štandardov, potreba zvýšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti, úroveň školstva, zabezpečiť stabilitu financovania samospráv alebo napĺňanie míľnikov plánu obnovy. Ministrom pripomenula, že krajinu preberajú v 30. roku jej fungovania.

 

01 - Modified: 2024-05-09 17:26:31 - Feat.: - Title: Vláda za Dolinkovou plne stojí, tvrdí Raši. Univerzitná nemocnica je podľa neho vizitkou bývalého vedenia 02 - Modified: 2024-05-09 14:23:14 - Feat.: - Title: Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej 03 - Modified: 2024-05-09 10:03:12 - Feat.: - Title: Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia 04 - Modified: 2024-05-08 10:51:19 - Feat.: - Title: Vláda spresnila podmienky národných víz pre zamestnancov z tretích krajín 05 - Modified: 2024-05-08 10:47:38 - Feat.: - Title: Vláda schválila nájom pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 01:49