StoryEditor

Zásahové tímy medveďa hnedého budú trvalo aj v okolí Detvy a Bojníc, informoval Taraba

05.12.2023, 10:56
05.12.2023, 13:15
Autor:
TASRTASR

Minister životného prostredia Tomáš Taraba deklaroval lepšie fungovanie zásahových tímov, zároveň naznačil snahu o systémové riešenie.

Zásahové tímy pre medveďa hnedého budú trvalo pôsobiť aj v okolí Detvy a v okolí Bojníc. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Ministerstva životného prostredia.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) deklaroval lepšie fungovanie zásahových tímov, zároveň naznačil snahu o systémové riešenie. "Pre nás sú dve priority, aby medvede neohrozovali životy ľudí a tou druhou je to, že budeme otvárať v tejto téme diskusiu na pôde Európskej komisie," povedal.

Štátny tajomník rezortu Filip Kuffa spresnil, že by malo ísť o vyrokovanie regulácie, ktorá existuje vo viacerých členských krajinách EÚ. "V ktorých, vzhľadom na premnoženie populácie medveďa a škody ním spôsobené, existujú určité limity a kvóty na ich reguláciu," vysvetlil.

Taraba na tlačovej konferencii zopakoval svoje slová, ktoré v utorok povedal v súvislosti s rokovaním Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktoré nebolo uznášaniaschopné. Odmietol, že by sa mal rušiť Národný park Malá Fatra, rovnako negoval, že by sa podpísal pod odstrel vlkov. 

Potvrdil, že plánované zonácie sa od 1. januára uskutočnia, tému zonácie chce však podrobiť analýze s odbornou verejnosťou, vrátane zahraničných expertov. "Zonácie musia byť urobené v zhode a súlade s ochranou prírody i potrebami komunít, ktoré v danej oblasti žijú," zdôraznil.

V otázke odstrelu vlkov zdôraznil, že má záujem vyvolať celospoločenskú diskusiu o tom, či je udržateľné, ak premnožená populácia vlkov spôsobuje škody. Upozornil tiež, že prioritou by malo byť i riešenie škôd, ktoré spôsobuje premnožená raticová zver. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka bude preto žiadať o plán riešenia.

"Chceme teda vedieť, čo plánujú robiť so škodami, ktoré spôsobuje premnožená raticová zver, ktoré sa podľa našich informácií šplhajú na 100 miliónov eur. Keď budeme mať jasný plán, čo táto raticová zver spôsobuje poľnohospodárom, tak sa budeme môcť oveľa jasnejšie postaviť k otázke premnoženého vlka," dodal.

01 - Modified: 2024-04-27 14:57:39 - Feat.: - Title: Rezort životného prostredia chce zaviesť opatrenia na ochranu pobrežných pozemkov 02 - Modified: 2024-04-25 19:46:54 - Feat.: - Title: Medvede zostávajú podľa Tarabu chránené. Eliminovať majú len tie, ktoré sú hrozbou 03 - Modified: 2024-04-25 14:27:04 - Feat.: - Title: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu, vysvetľuje Taraba odstrihnutie od časti peňazí 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-19 11:23:17 - Feat.: - Title: Taraba: Budovanie kapacít na zhodnotenie odpadu patrí k prioritám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:10