Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Richard Takáč (Smer-SD). FOTO: TASR/Dano Veselský 
StoryEditor

Takáč o dorovnaní priamych platieb poľnohospodárom rokoval aj s ministrami Európskej únie

13.12.2023, 19:39
Autor:
TASRTASR

Úroveň priamych platieb na hektár v niektorých členských štátoch podľa rezortu pôdohospodárstva nedosahuje ani 90 percent priemer EÚ.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) diskutoval na zasadnutí Rady ministrov Európskej únie pre poľnohospodárstvo a rybárstvo aj o dorovnaní priamych platieb pre slovenských poľnohospodárov na úroveň výšky starších členských štátov.

V stredu o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

Slovensko zaostáva za ostatnými štátmi

Úroveň priamych platieb na hektár v niektorých členských štátoch podľa rezortu pôdohospodárstva nedosahuje ani 90 percent priemer EÚ. V prípade Slovenska je výška priamych platieb na úrovni 82 percent

"V máji uplynie 20 rokov od vstupu Slovenska do Európskej únie. Napriek tomu sa nám doteraz nepodarilo dospieť k spravodlivému rozdeleniu podpory zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky pre všetkých európskych poľnohospodárov. Chcel by som pripomenúť, že všetci európski poľnohospodári musia napĺňať rovnaké normy a požiadavky, a preto rozdiely medzi členskými štátmi vo výške priamych platieb nie sú opodstatnené," uviedol minister Takáč.

image

Minister Takáč: Slovensko sa v budúcom roku pokúsi o dorovnanie priamych platieb farmárom

Šéf rezortu pôdohospodárstva preto spoločne takmer s tretinou členských štátov vyzval na opätovné otvorenie diskusií k tejto problematike.

Iniciatívu Slovenska privítal aj eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski. Ani on totiž podľa rezortu nepovažuje rozdiel vo výške priamych platieb medzi členskými štátmi za spravodlivý a odôvodnený.

Wojciechowski však upozornil, že výška platieb pre poľnohospodárov bola dohodnutá pri rokovaní o spoločnom európskom rozpočte ešte v roku 2020.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo ponúkol riešenie

Dohodlo sa vtedy že pre členské štáty s priamymi platbami nižšími ako 90 percent priemeru EÚ sa rozdiel tohto priemeru do roku 2027 zníži o 50 percent. Eurokomisár preto pripomenul, že výškou podpory sa budú môcť zaoberať až pri ďalších rozpočtových rokovaniach v roku 2027.

"Komisár však informoval, že pre členské štáty vrátane Slovenska existuje možnosť zvýšenia obálky priamych platieb (I. pilier) tým, že členské štáty pristúpia k presunu prostriedkov medzi piliermi, čím zvýšia úroveň podpory pre svojich poľnohospodárov prostredníctvom priamych platieb," priblížil rezort pôdohospodárstva.

image

Začiatkom budúceho roka sa farmári dozvedia harmonogram vyplácania podpôr, oznámil minister Takáč

Ministri EÚ spolu rokovali aj o vysoko politicky citlivom spise, ktorý sa týka nových genómových techník. Takáč upozornil na pretrvávajúci negatívny postoj slovenskej verejnosti ku geneticky modifikovaným organizmom.

"Slovensko sa prikláňa k uplatňovaniu zásady predbežnej opatrnosti a požaduje vedecké hodnotenie rizika vplyvu na zdravie ľudí, zvieratá a životné prostredie. Rovnako za dôležité považujeme zabezpečiť vysledovateľnosť a označovanie produktov až po konečného spotrebiteľa. Uvedené prvky nám v texte kompromisného návrhu zatiaľ chýbajú," uviedol Takáč s tým, že Slovensko spolu s deviatimi členskými štátmi EÚ prijatie spoločnej pozície členských štátov k tejto problematike nepodporilo.

01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-26 15:41:30 - Feat.: - Title: Farmárom majú s problémami pomôcť bezúročné pôžičky od štátnej banky 03 - Modified: 2024-04-24 12:10:31 - Feat.: - Title: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni, odkázal minister Takáč 04 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 05 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:09