Národná rada SR. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Diskusii o kompetenčnom zákone dominuje opozícia, rokovať sa má do polnoci

18.12.2023, 20:56
Autor:
TASRTASR

Opoziční poslanci kritizovali obsah novelizácie, jej prerokovávanie v skrátenom legislatívnom konaní aj neúčasť koalície.

Diskusii o novele kompetenčného zákona dominovali aj v pondelok v Národnej rade vyjadrenia opozičných poslancov. Kritizovali obsah novelizácie, jej prerokovávanie v skrátenom legislatívnom konaní aj neúčasť koalície.

Námietky opozície

Viacerí rečníci podčiarkli, že ide o vážnu zmenu a koalícia by mala vysvetliť zámery. Okrem iného kritizovali nárast výdavkov na zriadenie nového rezortu. Diskusia by mala pokračovať do polnoci, prihlásených je písomne ešte vyše 20 rečníkov.

VIDEO: Živé vysielanie z Národnej rady.

Opozícia namietala navrhovanú zmenu voľby a odvolania šéfov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Štatistického úradu i zmeny pri Protimonopolnom úrade. Gábor Grendel (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) podčiarkol, že prijatie novely umožní vláde kedykoľvek šéfov týchto úradov odvolať bez riadnych dôvodov.

"Je smutné, že koalícia sa takto hanebne snaží ovládnuť nezávislé štátne úrady," podotkla Natália Nash (PS). Vidí za tým snahu o oslabenie nezávislosti týchto úradov.

Martin Dubéci (PS) skonštatoval, že opozícia sa už tri dni dožaduje odpovedí, prečo sa potrebujú niektoré veci takto meniť. Považuje to za absurdné.

Bez argumentov a diskusie

Jana Hanuliaková (PS) dodala, že zmeny v zákone prichádzajú bez argumentov a diskusie. Chýbajú jej na faktoch založené tvrdenia, dáta a riadne dôvody, prečo je potrebné nové ministerstvo a prijatie zmien v skrátenom legislatívnom konaní.

Čo sa týka prerokovania novely v zrýchlenom režime, Martin Šmilňák (KDH) označil za neprípustné takto prerokovať návrh novelizujúci 21 ďalších oblastí.

Diskusia v pléne podľa neho nenahradí riadnu odbornú diskusiu s dotknutými inštitúciami a medzirezortné pripomienkové konanie.

image

Malo to byť rýchle a nenápadné, toto však Ficova vláda určite neplánovala

Opozícia namieta aj zmeny pri licenciách v cezhraničnom obchode so zbraňami. Podľa Tomáša Valáška (PS) fungoval doterajší princíp, keď o vývoze za hranice v praxi rozhoduje rezort diplomacie.

Ministerstvo obrany podľa neho nemá expertízu ani prístup k relevantným databázam. "Zvyšuje sa tým riziko, že sa slovenské zbrane ocitnú v rukách teroristov, či to, že budú zneužité proti našim vojakom a spojencom v zahraničí," uviedol. Upozornil na reputačné riziko i negatíva pre slovenské zbrojárske firmy.

 

 

01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Medveď v Ústave 02 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví 03 - Modified: 2024-03-27 15:42:48 - Feat.: - Title: Prieskum Ipsosu: Progresívci sa doťahujú na Smer, Danko by skončil mimo parlamentu 04 - Modified: 2024-03-20 14:13:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd spojil podanie poslancov a prezidentky voči kompetenčnému zákonu 05 - Modified: 2024-02-14 12:12:52 - Feat.: - Title: Matovičovci apelujú na prezidentku, aby nemenovala Gašpara za šéfa SIS. Ani Kováč nevymenoval Lexu, vravia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:19